Nieuws29 mrt '16 10:23

Zaventem oefent nieuwe incheckprocedure

Auteur: Mark Hulstein

Vandaag vindt er een grote oefening plaats op vliegveld Zaventem in Brussel, om te kijken of de tijdelijke incheckprocedure werkt. Morgen moet er weer gevlogen worden.

Foto: ANP
Foto: ANP

Achthonderd man personeel figureert als passagier om te kijken of de nieuwe incheckprocedure werkt. Als alles werkt, kan er morgen weer gevlogen worden. Maar de vertrekhal waar de bommen afgingen wordt voorlopig nog niet in gebruik genomen. "We kunnen daar echt niet in terecht. Dat zou psychologisch ook niet goed zijn om daar meteen van start te gaan. Dus wat we hebben gedaan is tijdelijke constructies gebouwd die kunnen fungeren als check-ins. Er staan zelfbedieningsmachines voor de check-ins, check-in balies met personeel en er is een plaats op bagage af te geven", Anke Fransen, woordvoerder van Brussels Airport.

En ondanks dat de stemming bedrukt is onder het personeel dat de bom van dichtbij hebben meegemaakt, wordt er ontzettend veel inzet getoond. "Er zijn mensen die heel dicht bij de explosies zaten, die aanwezig waren in de terminal of kort daarna naar binnen zijn gegaan om passagiers te helpen. Voor hen zijn het natuurlijk moeilijke dagen. Aan de andere kant zijn er heel veel mensen die moed en sterkte tonen en heel veel veerkracht. En zij hebben er alles aan gedaan, zelfs op vrijwillige basis tijdens het Paasweekend, om te helpen om bijvoorbeeld bagage terug te geven aan passagiers of hun auto terug te geven aan passagiers. En ook om nu deze test mogelijk te maken. Het is hartverwarmend om te zien hoeveel mensen bereid zijn om toch opnieuw op te starten", zegt Fransen.

Er wordt volgens Fransen naar drie aspecten gekeken voordat er weer gestart kan worden. Is alles technisch in orde om te starten? Ook heeft de Belgische regering extra veiligheidsmaatregelen opgelegd op alle Belgische luchthavens. Is het voor Brussels Airport mogelijk om die maatregelen te implementeren. Is iedereen daar tevreden over? "En drie, de menselijke factor. Zijn onze mensen bereid en klaar om weer te gaan werken en weer op te starten?", zegt Fransen.

Volgens Anke Fransen neemt de luchthaven het zekere voor het onzekere: "Als alles, maar dan ook effectief alles meezit, dan kunnen we theoretisch morgen van start gaan. We moeten bekijken of we dat psychologisch ook willen. Maar ik denk dat het voor veel mensen van belang is om zo snel mogelijk opnieuw een vliegtuig in de lucht te laten gaan."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen