Nieuws29 mrt '16 14:33

Efficiëntere inzet vrachtwagens moet zorgen voor rustige weg

Auteur: BNR Webredactie

Vrachtwagens moeten slimmer worden ingezet zodat het rustiger wordt op de weg. De overheid en ondernemers gaan samenwerken om vrachtwagens meer buiten de spits te laten rijden.

Foto: ANP
Foto: ANP

Zo moet het vrachtwagenverkeer beter op de verkeerssituatie worden afgestemd. "Het is nog een hele klus, want bij vervoer zijn er altijd meerdere partijen betrokken. Ontvangers, verzenders en transporteurs. Dus je moet ketens opnieuw gaan inrichten. Daar hebben we iedereen bij nodig, dus ook de overheid", legt Jeroen de Veth, van verladersorganisatie EVO, uit. EVO behartigt de belangen van 15.000 ondernemers.

Een eerste stap die wordt gezet voor de plannen is het zogenaamde 'truck spotting'. Er wordt in kaart gebracht welke vervoerders er wanneer en hoe vaak vast staan in de files. Vervolgens worden bedrijven ook benaderd met de vraag waarom ze het zo organiseren.

Waarom buiten de spits?
In de spits rijden. Het mag gewoon, maar vervoerders doen het zichzelf aan, zo blijkt. Jeroen de Veth: "Iedere stilstaande vrachtwagen kost 60 euro per uur. Daar heeft niemand belang bij. De overheid niet, want die heeft het maatschappelijk belang van minder files en minder uitstoot. Maar ook bedrijven hebben daar geen belang bij. Die handelaren en producenten, leden van ons, die verliezen daarmee gewoon geld. Da's zonde!"

Voor houdbare goederen kan het allemaal zelfs nog efficiënter. Zo zouden bedrijven ladingen kunnen combineren. "Als er een half volgeladen vrachtauto van merk A de stad in rijdt en half volgeladen gekoelde vrachtauto van merk B, is dat eigenlijk zonde", zegt De Veth. Hij voegt er aan toe dat er dan gecombineerd kan worden.

Het plan wordt dinsdagmiddag gepresenteerd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen