Aanslagen Brussel29 mrt '16 16:52

'België wist al twee maanden van aanslagpleger Brussel'

Auteur: Judith Laanen

België wist al twee maanden, nog voor de melding van de FBI aan Nederland, dat één van de aanslagplegers van 'Brussel' verdacht werd van terreur. Onduidelijk is of België dat doorspeelde aan Nederland.

Alle antwoorden op de 166 vragen die de Tweede Kamer aan minister Van der Steur stelde over de terreuraanslagen in Brussel roepen weer nieuwe vragen op, zegt politiek verslaggever Jeroen Stans.

'FBI stelt Nederland en België week voor aanslagen op de hoogte'
In de antwoorden schrijft Van der Steur dat Nederland en België een kleine week voor de aanslagen op de hoogte waren van het potentiële gevaar van de broers El Bakraoui, zegt Stans. "Op 16 maart 2016 is in een bericht van de FBI aan de Nederlandse politie melding gemaakt van de criminele achtergrond van Ibrahim El Bakraoui, de man die door Turkije naar Nederland is uitgezet, en van de radicale en terroristische achtergrond van zijn broer, Khalid. Dat is een dag later tussen Nederland en België nog eens besproken."

België vraagt Turkije over uitzetting El Bakraoui naar Nederland
In een ander antwoord schrijft Van der Steur dat België aan Turkije vroeg waarom Ibrahim El Bakraoui werd uitgezet naar Nederland. "Op 11 januari kreeg België antwoord van Turkije, zo schrijft Van der Steur aan de Kamer, dat Ibrahim el Bakraoui ervan verdacht werd banden te hebben met een terreurnetwerk."

Stans: "Dus België wist al twee maanden voor de aanslagen van de verdenking van terrorisme van deze Ibrahim El Bakraoui."

Wist Nederland van terrorismeverdenkingen El Bakraoui of niet?
"Wat niet duidelijk wordt in antwoorden van minister is of Nederland dat wist, of dat Nederland het pas een week van tevoren wist, dankzij de antwoorden van de FBI", zegt Van der Steur. "En of de Belgen de informatie die ze al hadden vanaf 11 januari, wel met Nederland hebben gedeeld."

Nederland maakt verwijten aan Turkije, maakt zelf ook fouten
Nederland maakt het verwijt aan Turkije dat de digitale melding over El Bakraoui's uitzetting naar Nederland pas een half uur voor het vertrek van zijn vlucht naar ons land bij Nederland binnenkwam, zegt Stans over de antwoorden van de minister. "Tegelijkertijd staat een paar zinnen verder dat de Nederlandse verbindingsofficier in Turkije die meldingen niet heeft gecontroleerd en vertaald", zegt Stans.

België stelt vragen aan Nederland over El Bakraoui
"België heeft later nog eens naar Nederland gebeld, met de vraag wat Nederland wist van een Belgische onderdaan die eerder veroordeeld is in België voor het schieten op politieagenten met een kalasjnikov. Ook dat roept vragen op."

Uit de antwoorden van Van der Steur wordt duidelijk waarom meer informatie niet is prijsgegeven, zegt Stans. "Turkije kon niet meer prijsgeven over de verdachte, omdat het een Belg is en geen Nederlander. En dan mag dat niet."

Veel meer fouten gemaakt door België dan Nederland
De antwoorden van Van der Steur versterken volgens Stans het beeld dat iedereen naar elkaar wijst en zijn eigen straatje schoon veegt. "Volgens mij zijn er veel meer fouten gemaakt door België dan door Nederland. België had dus al langer informatie over de aanslagpleger, terwijl ze vorige week nog wezen naar Nederland als foutenmaker."

Melding FBI maakt deze zaak nog ingewikkelder
De FBI maakt deze plaat politiek gezien nog ingewikkelder, zegt Stans. Maar Van der Steur zou er in het debat later vandaag ook op kunnen wijzen dat er meer informatie nodig was van de belgen, omdat zij meer informatie hadden.

33 jihadgangers vorig jaar uitgezet uit Turkije naar Nederland
Vorg jaar zette Turkije 39 mensen uit naar Nederland, van wie er 33 werden verdacht van terrorisme of radicalisering, zegt Stans. "Wat er niet in de brief staat, en dat is ook een heikel thema: wat is er met die 33 jihadgangers gebeurd? Ze worden standaard verhoord, maar zijn ze ook allemaal vastgezet?" Daar is nog geen antwoord op van het ministerie, zegt Stans.

De Tweede Kamer debatteert vanaf 17.15 uur over de aanslagen in Brussel met minister van der Steur.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen