Nieuws30 mrt '16 08:59

Twintig procent maandlasten hypotheken kan goedkoper

Auteur: Mark Hulstein

Bij twintig procent van de hypotheken zouden de maandlasten flink omlaag kunnen door rentemiddeling. Dat blijkt uit onderzoek van de Hypotheker onder ruim 300.000 hypotheken.

Foto: ANP
Foto: ANP

Op dit moment bieden zes van de 27 geldverstrekkers in Nederland rentemiddeling aan. Naast dat  het geld scheelt voor mensen die een hypotheek hebben, zijn er ook voordelen voor banken. Wytzejan de Jong, algemeen directeur van De Hypotheker: "Bij rentemiddeling krijgt de klant een optie om een nieuwe rentevaste termijn te krijgen. Daarbij wordt de rente gemiddeld tussen dat wat hij nu betaalt voor z'n hypotheek en de huidige marktrente. Dan wordt de boete, die bij het openbreken van het contract van toepassing wordt, uitgesmeerd over de tijd. Dus voor de banken is er geen financieel nadeel." Tevens wordt de boete versleuteld in de rente, maakt De Jong nog duidelijk.

De rente nu historisch laag. Zelfs vanuit de politiek zijn nu middelen voor rentemiddeling geboden. "Als er een mogelijkheid is om de maandlasten van de consumenten te verlagen, dan zou je die met beide handen moeten aangrijpen", zegt De Jong.

Het voordeel geldt met name voor hypotheken met een looptijd nog van meer dan twee jaar. Het geldt ook voor hypotheken met een rente van meer dan 4,5 procent. "Het geldt bijvoorbeeld niet voor spaarhypotheken. Bij spaarhypotheken is de rente op het spaargedeelte gekoppeld aan de rente op het lening deel. Dus als je het deel van de lening gaat verlagen, dan ga je automatisch de rente op het spaardeel verlagen", zegt De Jong. 

De Jong hoopt dat meer dan de huidige zes hypotheekverstrekkers rentebemiddeling gaan aanbieden. "Wij vragen er continu aandacht voor. Daarnaast zijn we met de banken in gesprek en wijzen we onze klanten op de mogelijkheden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen