Nieuws30 mrt '16 11:11

Eis tegen Bart van U.: acht jaar cel en tbs

Auteur: Mark Hulstein

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft acht jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen Bart van U. Hij wordt verdacht van de moord op Els Borst in februari 2014 en zijn zus in januari 2015.

Foto: ANP
Foto: ANP

In beide zaken vindt het Openbaar Ministerie doodslag bewezen. Het OM gaat dus niet uit van voorbedachte rade. Beide vrouwen werden met tientallen messteken gedood. Van U. heeft in beide zaken bekend. Volgens deskundigen is hij sterk verminderd toerekeningsvatbaar.

Gepest
In een verklaring zegt Bart van U. dat hij meer gepest is dan gemiddeld. Op school, maar ook door zijn zus. Toen zijn zus hem op de dag van de moord eierkoeken gaf, ging hij door het lint. Volgens Van U. wist zijn zus dat hij geen eierkoeken lustte. "Pure pesterij", vindt Van U. Op de overloop steekt hij zijn zus. Terwijl ze wankelt, duwt hij haar van de trap. Beneden steekt hij haar nog een keer. In totaal stak Bart van U. haar veertig keer, waarvan 22 maal in haar afwerende handen.

Oud-minister Borst werd op 10 februari 2014 naast haar auto in de garage van haar woning in Bilthoven gevonden. Na sectie bleek dat ze door ruim veertig messteken in hoofd, hals en handen om het leven was gebracht. DNA dat Van U. afstond na de moord op zijn zus, gaf een match voor de moord op Borst.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen