Nieuws30 mrt '16 12:05

België noemt informatie-uitwisseling terroristen 'wazig'

Auteur: Mark Hulstein

De Belgische vicepremier Jambon zegt dat de informatie-uitwisseling tussen Nederland en België over terrorist Ibrahim El Bakraoui "wazig" is verlopen. Dit zegt hij tegen BNR.

Foto: ANP
Foto: ANP

Jambon geeft ook toe dat het aan de Belgische kant wazig is verlopen. "In dat specifieke geval zijn er langs onze kant fouten gemaakt en ook langs de Turkse kant. We zijn laat gewaarschuwd en op een wat ongewone manier", zegt de vicepremier.

Samenwerking Van der Steur
Over de samenwerking met minister Van der Steur is Jambon over het algemeen wel te spreken. "Ik werk goed samen met Ard van der Steur, ook op Europees niveau. Ik heb niet de indruk dat hij de schuld in onze schoenen schuift." Over of Nederland ook fouten heeft gemaakt, wil Jambon weinig kwijt. "Dat is aan mij niet om daar over te oordelen."

Onderzoeken in België
In België loopt een gerechtelijk onderzoek en een parlementair onderzoek. De details zullen na dat onderzoek naar boven komen, verwacht de Belgische vicepremier. Of Van der Steur en Jambon hebben gesproken over de broers El Bakraoui, wilde Jambon niet ingaan.

Ontslag
De Belgische vicepermier heeft vorige week zijn ontslag ingediend na fouten in het terreuronderzoek. Premier Charles Michel heeft het ontslag echter geweigerd. "Onze politieman in Turkije (liasion officier) heeft grove nalatigheden gedaan. Ik wilde daar de politieke verantwoordelijkheid voor pakken", zegt Jambon in gesprek met BNR.

Gerelateerde artikelen