Nieuws30 mrt '16 13:11

President Hollande mag terroristen niet uitzetten

Auteur: Mark Hulstein

Een tegenvaller voor de Franse president Hollande. Hij mag terroristen met een dubbele nationaliteit niet het land uitzetten. Dat blijkt juridisch niet toegestaan.

Foto: ANP
Foto: ANP

Een grote tegenslag voor de president, die hier na de aanslagen van november afgelopen jaar flink op had ingezet. In een persconferentie liet de president weten dat hij afziet van de belangrijke grondwetswijziging. Op de plannen volgde veel debat. "Zoveel debat dat parlement en senaat er niet uitkomen en dat hij er dus maar vanaf ziet", legt correspondent Eveline Bijlsma uit.

Bijlsma vervolgt: "Het probleem is dat iemand die alleen een Franse nationaliteit heeft, stateloos kan worden als je hem z'n nationaliteit afpakt. Dat is op zich niet verboden, maar dat moet wel volgens allerlei internationale verdragen zoveel mogelijk worden beperkt. De oplossing was de wet alleen te laten gelden voor mensen met twee nationaliteiten. Daar waren ook veel mensen het niet mee eens. Dan creëer je eigenlijk twee groepen Fransen, dat is ongelijkheid."

Voor iemand als Salah Abdeslam, die waarschijnlijk binnenkort wordt uitgeleverd, betekent dit dus ook dat hij de Franse nationaliteit mag houden als hij wordt veroordeeld voor terrorisme. In Nederland raak je in zo'n geval wel je paspoort kwijt.

Volgens Bijlsma is het een blamage voor de Franse president. "Over ruim een jaar zijn er weer verkiezingen. Hij had hier een beetje mee willen gaan pronken, als hij zich weer kandidaat stelt. Het komt ook heel amateuristisch over. Hij heeft het parlement en de senaat laten opdraven in een grote mooie zaal in Versailles", legt Bijlsma uit. Ze vervolgt dat het eigenlijk amateuristisch is omdat hij niet eens een jurist liet kijken naar de plannen. "Ook binnen de Parti Socialiste was de verdeeldheid heel groot, dus alleen maar slecht nieuws voor Hollande."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen