Nieuws30 mrt '16 14:38

Duizenden tonnen namaakvoedsel in beslag genomen

Auteur: Mark Hulstein

Tonnen naamaaksuiker vervuild met kunstmest, 85 ton met kopersulfaat 'ingekleurde' olijven, 10.000 liter nepdranken zoals wijn, whisky en vodka. Dit is slechts een greep uit de enorme vondst van Interpol.

Foto: ANP
Foto: ANP

In totaal gaat het om meer dan 10.000 ton namaakvoedsel en een miljoen liter gevaarlijke nepdrank dat in beslag is genomen. Interpol heeft het over de grootste nepvoedsel en -drankvangst ooit. De vangst werd gemaakt in in totaal 57 landen. De vondst werd gedaan na controles in onder meer winkels, op markten, vliegvelden, in havens en op industrieterreinen.  Het doel van de acties was onder andere het opsporen en het verstoren van de criminele organisatie die schuilgaat achter het nepvoedsel.

In Griekenland werden drie illegale fabrieken gevonden waar op grote schaal namaakalcohol werd geproduceerd. Ruim 7000 flessen van het goedje werden in beslag genomen. En in België werden er kilo's apenvlees ontdekt op een vliegveld. IJsbrand Velzeboer, van Sciente Nova, expert op het gebied van voedselveiligheid, noemt het "verontrustend". "Dit pleit er voor dat op alle voedingsmiddelen altijd het land van herkomst vernoemd moet worden. Daar is de Europese Commissie ook mee bezig, ook voor vleesproducten."

Volgens Velzeboer is er goed te verdienen aan de illegale handel. "Bijvoorbeeld 85.000 kilo olijfolie, dat is nogal wat, 85 pallets. Dus je verdient zo een duizend euro per pallet, schat ik zo."

In de Nederlandse supermarkten zullen we de ingekleurde olijven of olijfolie met kopersulfaat niet snel tegenkomen. Velzeboer: "Maar wat we wel tegenkomen is dat oude olijfolie opgewaardeerd wordt tot extra vergine olie. Dat is schering en inslag, kijk maar naar de prijzen." Maar volgens Velzeboer kunnen we gewoon met een gerust hart boodschappen blijven doen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen