Nieuws30 mrt '16 15:54

Voor elk wat pils

Auteur: BNR Webredactie

We drinken steeds meer bier in Nederland, blijkt uit cijfers van de Nederlandse brouwers. Bier dat bovendien vaak op eigen bodem gebrouwen wordt. En dat is onder meer te danken aan de innovatie in de sector.

Foto: ANP
Foto: ANP

De afzet in Nederland is ongeveer 12 miljoen hectoliter geweest, vertelt Cees Jan Adema van de Nederlandse Brouwers aan John van Schagen. En dat is bijna 1,2 miljard liter. Het grote merendeel daarvan was pilsener.

Toch zijn het de bijzondere smaken die voor de groei in de sector zorgen. Adema:

Bieren met een zoet smaakje waren goed voor een groei van 13 procent en het alcoholvrij bier voor een groei van 27 procent. En dat komt volgens Adema door de smaak. "Er is de afgelopen jaren heel veel gedaan met nieuwe technologieën om die smaak beter te krijgen."

Ook opvallend: van de tien biertjes die we in 2015 dronken, zijn er acht op eigen bodem gebrouwen. Qua consumptie staan we in Europa dan misschien in de middenmoot, als het op innovatie aankomt spelen we champions league.

Adema: "Als je kijkt naar wat er allemaal te kiezen valt bijvoorbeeld tijdens de Week van het Nederlands bier, dat is onvoorstelbaar, daarin loopt Nederland in Europa echt voorop."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen