
Er was gebrek aan beveiliging, staat er in de open brief. Daardoor konden de terroristen onder meer gemakkelijk poolshoogte nemen op het vliegveld. Bovendien heeft een groot deel van het personeel een strafblad.
Naar oordeel van de politie werd de beveiliging van de luchthaven bijzonder laks aangepakt en werden signalen over de veiligheid genegeerd. Na de aanslag moest de luchthavenpolitie haar werk doen "in omstandigheden die vermeden hadden kunnen worden, vermeden hadden moeten worden".
Dreiging
De politie schetst een onthutsend beeld over de controle op de luchthaven. De vele waarschuwingen van het politiepersoneel ten spijt, werden geen adequate maatregelen genomen sinds in België de terreurdreiging groeide. Allerlei cruciale plekken op Zaventem zouden voor iedereen vrij toegankelijk zijn geweest en de procedure voor achtergelaten bagage was bedenkelijk.
Bezetting
Er is, zo schrijft de politie, een personeelstekort. Te weinig mensen werken te lang om een 24-uurscontrole mogelijk te maken. De infrastructuur waarmee de politie moet werken is "abominabel". Gebouwen zijn oud en klein, de bewapening is verouderd en de voertuigen zijn verroest en niet altijd gepantserd.
Maatregelen
"Het valse veiligheidsgevoel op de luchthaven was een publiek geheim", wordt er vervolgd. "Met de beelden van de aanslagen in ons geheugen gegrift, en met een groot groepsgevoel, hopen wij dat bovenstaande feiten eindelijk erkend, verbeterd, en continu opgevolgd worden. Wij, als Politiezorg, instaand voor de beveiliging van de Nationale Luchthaven Zaventem, dringen daarom ten sterkste aan op onderstaand punten. Zo niet, gaan wij op de rem staan."
De briefschrijvers pleiten ervoor snel een interventieteam op te richten dat speciaal voor antiterreur-acties is getraind.