Nieuws30 mrt '16 21:46

Kan 55 cent het verschil maken tussen wel of geen Brexit?

Auteur: BNR Webredactie

Als de Britten er 30 euro per jaar op vooruit gaan door een Brexit, dan doen ze dat. Maar kost het ze 30 euro dan blijven ze bij de EU. Zo simpel kan het zijn, zegt Mark Beekhuis.

Foto: ANP
Foto: ANP

De Britten voelen best wat voor een brexit. Maar het mag geen geld kosten. Daar komt het onderzoek van Philip Cowley op neer.

Ongeveer een derde kiest sowieso voor de Brexit. Nog een derde kiest sowieso om in de EU te blijven. Maar dat is allebei geen meerderheid, natuurlijk. En de doorslag komt van de rest van de Britten, die best voor een Brexit willen stemmen, maar niet te koste van alles.

Sterker, als het 30 euro per jaar kost - dat is zo'n 55 cent per week, dan blijven ze toch maar in de EU. Op dit moment zeggen de polls in Engeland dat het Verenigd Koninkrijk toch lid blijft - dus dat er geen Brexit komt. En dus overheerst kennelijk de angst dat die Brexit slecht is voor de economie.

En hoewel een 50 cent meer of minder per week dus het verschil kan maken tussen wel of geen Brexit, zijn dus niet alle kiezers zo makkelijk te overtuigen. Want een derde blijft voor een Brexit, ook al kost dat 500 pond per jaar. En een derde stemt sowieso tegen, zelfs als ze er daardoor 500 pond per jaar op vooruit zouden gaan.

Belangrijk bij dit onderzoek, zegt Cowley, is dat het niet eens hoeft te kloppen. Het gaat er vooral om of mensen denken dat ze er op achteruit gaan. Dus de campagne-strijd rond de Brexit is nog niet gestreden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen