Nieuws30 mrt '16 21:08

Rekenmodel maakt behandeling op maat mogelijk

Auteur: Karlijn Meinders

Een nieuw rekenmodel van het UMC Utrecht kan voorspellen of een medische behandeling ook voor jou werkt. Het model vertaalt de resultaten van grote klinische studies naar een individueel geval.

Jannick Dorresteijn
Jannick Dorresteijn

Er zijn al apps waarmee je bepaalde risico's kan inschatten, maar met dit nieuwe rekenmodel kan ook gekeken worden naar de behandeling. Artsen geven patiënten nu vaak nog een standaardbehandeling, maar dat kan straks dus anders.

Verslaggever Hugo Reitsma sprak met professor Frank Visseren van het UMC Utrecht. "We hebben in de geneeskunde ontzettend veel effectieve medicijnen en interventies om hart- en vaatziekten te behandelen", zegt Vissers. "Daarvan weten we dat bepaalde medicijnen gemiddeld werken voor mensen met een bepaalde aandoening. Maar wat we liever weten is wat het effect is per individu."

En daar komt dan het rekenmodel van arts in opleiding Jannick Dorresteijn bij kijken. "Ik kan hiermee voorspellen wat de levensverwachting is van een individuele patiënt en dat het effect van een aspirine-behandeling in dit geval bijvoorbeeld drie maanden gewonnen levenstijd oplevert."

Het individualiseren van behandelingen gebeurde in de praktijk al langer, maar er werd vooral naar de risico's op korte termijn gekeken. Visseren: "Nu zijn we erin geslaagd om de statistiek op een slimmere manier in te zetten, waardoor we veel verder vooruit kunnen kijken. Zo kunnen we ook preventief behandelen en zo zorgen dat mensen uit de handen van doktoren blijven."

Het rekenmodel wordt morgen gepubliceerd in het British Medical Journal.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen