Gezondheid30 mrt '16 21:38

Er gaan in ons land onnodig mensen dood aan virussen

Auteur: BNR Webredactie

Er gaan in ons land onnodig mensen dood vanwege trage besluitvorming over het toelaten van nieuwe vaccins in het Rijksvaccinatieprogramma. Als de besluitvorming over het toelaten ervan niet zo traag ging, kon dit voorkomen worden. Dat stellen artsen, hoogleraren en Holland BIO tegen BNR.

Foto: ANP
Foto: ANP

Jarenlang was het Rijksvaccinatieprogramma een groot succes dat Nederland internationaal een koppositie opleverde. Maar het vaccineert álle kinderen. Dat is op zich goed, zegt als het gaat om bepaalde groepen, is het RVP misschien niet de geëigende methode, zegt Annemiek Verkamman van Holland BIO. Ze hoopt daarom dat de Kamer de minister oproept om het systeem van de beoordelingen nog dit jaar beter in te richten. "Zodat we ophouden met het getreuzel en nu even doorpakken, want er is nu snelle actie nodig."

Rotavirus
Een voorbeeld is het vaccin tegen het Rotavirus. ''De vaccinatiezorg in Nederland schiet tekort'', stelt de koepelorganisatie voor biotechnologiebedrijven, Holland BIO, in een brandbrief aan minister Schippers. Het gaat vaak om veilige en effectieve vaccins, die zijn toegelaten in Europa, zegt Verkamman. "In Nederland hebben we geen goed systeem om te beslissen hoe we die vaccins het best kunnen inzetten. Daardoor worden die beslissingen eindeloos uitgesteld en blijven vaccins soms wel tien jaar op de plank liggen."

 

Brandbrief
''Het ontbreekt aan een eenduidige en doortastende aanpak", meldt de brandbrief. "Beslissingen rondom vaccinaties worden eindeloos uitgesteld, de financiële toegankelijkheid van vaccinaties is niet optimaal en er is te weinig kennis over vaccinaties bij artsen en publiek. De Nederlandse maatschappij is de dupe. Het brengt 12,3 miljoen euro aan zorgkosten met zich mee. Landelijke vaccinatie zorgt voor een besparing van 8,3 miljoen euro'', stelt Holland BIO.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen