Nieuws9 okt '15 06:58Aangepast op 9 okt '15 09:17

Agent Nationale Recherche verkocht informatie

Auteur: Karlijn Meinders

Bij politie en Openbaar ministerie wordt gesproken van het grootste justitiële schandaal sinds de IRT-affaire uit de jaren negentig, meldt NRC Handelsblad. Jarenlang lekte een ervaren agent gevoelige informatie aan de onderwereld.

Eindredacteur Annick van der Leeuw vertelt dat het gaat om een politieman met grote bevoegdheid en toegang tot alle grote landelijke recherche-onderzoeken. "Deze man zou jarenlang zeer gevoelige inlichtingen aan internationele drugsorganisaties en criminele motorclubs hebben doorgespeeld. Het gaat om een corrupte agent die vanuit het hart van de recherche stelselmatig de onderwereld heeft geïnformeerd over lopende strafrechtelijke onderzoeken."

Schade groot
Marcel Haenen, die het artikel schreef in NRC, vertelt dat de agent is gearresteerd op de dag dat Van der Steur aan de Kamer moest uitleggen dat hij had zitten liegen over de foto's van Volkert van der Graaf. "De arrestatie is geheim gehouden omdat het om buitengewoon gevoelige informatie gaat, wat levensgevaarlijk kan zijn voor infiltranten van de politie en getuigen, maar ook omdat ze denk ik niet wisten hoe ze dit publicitair moesten aanpakken." Haenen sluit niet uit dat er meer ambtenaren bij betrokken zijn. "Ik vrees dat de schade groot is."

Geen commentaar
Volgens welingelichte bronnen van het NRC opereerde hij vooral in de regio Oost-Brabant. "De Nationale Politie weigert elk commentaar", vertelt Van der Leeuw. "Het OM in Den Bosch heeft tegenover NRC wel de arrestatie van een agent bevestigd en gemeld dat hij wordt verdacht van corruptie, plichtsverzuim en het witwassen van crimineel geld. Op 2 oktober zou hij zijn voorgeleid aan de rechter-commissaris. Hij is dan ook in bewaring gesteld. Er is ook een tweede verdachte aangehouden, deze persoon zou de informatie van de agent hebben gekocht."

Buitengewoon ernstig
Magda Berndsen van D66, noemt het een buitengewoon ernstige situatie, vooral voor de politie zelf. "Zij doen hun stinkende best om de zware georganiseerde criminaliteit slagen toe te brengen en als je dan in je eigen gelederen iemand hebt die informatie verkoopt, dan is dat buitengewoon ernstig." Berndsen vindt het onbegrijpelijk dat een agent zoiets kan doen. "Ook voor zijn collega's is dit niet te begrijpen, hij heeft een eed afgelegd. Je weet niet waarom iemand dit doet, vaak vanwege geld, maar dat iemand dit zo lang heeft kunnen volhouden verbaast mij natuurlijk ook."

Voorlopig zal de politiek zich nog niet met de zaak bemoeien, meent Berndsen. "Eerst moet de politie zelf uitgebreid onderzoek doen. Ik begrijp ook de terughoudendheid bij het verschaffen van informatie. Het gaat om de veiligheid van de betrokken mensen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen