Nieuws1 apr '16 16:13

Asscher: 'Eerst beschuldigingen Amnesty verifiëren'

Auteur: Karlijn Meinders

Ondanks stevige kritiek van Amnesty International begint Europa komende maandag met het uitzetten van vluchtelingen naar Turkije. Volgens Asscher moeten de beschuldiging van Amnesty eerst maar eens gecheckt worden.

Foto: ANP
Foto: ANP

Amnesty constateert dat Turkije de vluchtelingen niet opvangt, maar terugstuurt naar oorlogsgebied in Syrië. En dat is tegen alle afspraken.

"Voor Nederland is het heel belangrijk dat de afspraken die met Turkije gemaakt zijn glashelder zijn", zegt vicepremier Asscher tegen politiek-verslaggever Laurens Boven. "Eén van die afspraken is dat men zich moet houden aan het internationale recht. De kern daarvan: mensen niet terugsturen naar oorlogsgebied. Dat betekent dat dit soort berichten moeten worden geverifieerd."

De commissaris die verantwoordelijk is voor migratie is maandag in Ankara en dan zullen deze berichten aan de orde worden gesteld, vertelt Asscher. Als blijkt dat Turkije zich niet aan de afspraken houdt, heeft dat volgens hem meteen gevolgen, al moet daar niet op vooruit gelopen worden.

Ondertussen is men al wel begonnen met het uitvoeren van de afspraken die twee weken geleden zijn gemaakt bij het sluiten van de vluchtelingendeal tussen Europa en Turkije. Maandag zullen gewoon volgens de planning de eerste vluchtelingen teruggestuurd worden naar Turkije.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen