Nieuws8 okt '14 16:47Aangepast op 8 okt '14 18:01

'Te weinig gedaan en veel te laat gereageerd'

Auteur: Pieter van den Akker

De aanpak van ebola is volstrekt onvoldoende. Internationaal, maar ook de aanpak door Nederland zelf. Volgens de Tweede Kamer is de ziekte onderschat en moet Nederland meer doen om ebola te bestrijden. Katrien Coppens, adjunct-directeur van Artsen zonder Grenzen: "Enorm teleurstellend als Nederland, de EU en de NAVO niet meer kunnen doen."

Coppens 'onderschrijft de zorg van een aantal Kamerleden dat er veel te weinig en te laat gereageerd is', zo zegt ze op BNR. "Naast spullen en financiële ondersteuning hebben we ook echt een tekort aan mensen: artsen, verpleegkundigen en water- en sanitairexperts. Die zouden de ter plekke de lokale capaciteit moeten versterken. De ministeries van gezondheidszorg van Sierra Leone en Liberia kunnen dit echt niet alleen."

Ze gaat verder: "Artsen zonder Grenzen roept eigenlijk al een paar maanden om meer en andere hulpverleners of militairen ter plekke. Langzaam maar zeker komen die, maar nog in de hoeveelheid die nodig is en zeker ook niet met de snelheid die nodig is.”

Genoeg steun?
Coppens heeft eerder gevraagd om medisch defensiepersoneel. Dat is niet beschikbaar, is vandaag gebleken. Of ze vindt dat ze genoeg steun krijgt van het kabinet? “Het gaat niet zozeer over steun aan AzG. Ik denk dat wij onze projecten zelf kunnen draaien, maar wij kunnen zeker niet alleen de ebola-uitbraak bevechten. Wat we steeds gezegd hebben: anderen moeten ook hun verantwoordelijkheid nemen en meer doen. Vooral richting Nederland hebben we gezegd: probeer met eigen mensen, dat is vaak het leger, ook behandelcentra op te zetten."

Dan:

Enorm teleurstellend
Elf ambulances en zeven vrijwilligers zijn nu wel beschikbaar. Coppens op de vraag of dat te weinig is: "Ik vind het heel moeilijk om 'inzicht te hebben' in de capaciteit van het leger. Maar ik denk dat het enorm teleurstellend is als Nederland zelf, of in Europese Unie- of NAVO-verband, niet meer kan doen dan de financiële steun en de ambulances."

De Tweede Kamer ziet een 'vergadercircus' maar geen adequate aanpak van ebola. Coppens deelt die mening. "Het is pijnlijk te zien dat de internationale reactie zo verschrikkelijk laat is en zo inadequaat. Het is nu in een exponentiële groeifase. Bijna om de twee of drie weken zien we een verdubbeling van het aantal gevallen. Als er niet snel heel veel meer mensen en hulpgoederen ter plekke komen, blijven we met z’n allen achter de feiten aanlopen."

Gerelateerde artikelen