Nieuws28 sep '15 12:54

'Minister Asscher moet UWV-wachtlijsten aanpakken'

Auteur: Madelon Meester

Het UWV zit met enorme achterstanden. Zo moeten er nog 73 duizend fraudemeldingen worden onderzocht. D66-Kamerlid Steven van Weyenberg wil opheldering van minister Asscher van Werkgelegenheid.

Foto: ANP
Foto: ANP

“Ik wil van minister Asscher weten of het nou echt zo is dat serieuze fraudegevallen helemaal niet worden onderzocht”, zegt Van Weyenberg. “Dus als iemand zich meldt en er is een signaal dat er een probleem is, dat dit gewoon in een la verdwijnt. Dat vind ik niet uit te leggen aan mensen die belasting betalen.”

Handhavers
Van Weyenberg vindt dat er meer handhavers moeten komen om fraudeurs aan te pakken. “Dat levert enerzijds geld op en anderzijds zorgt het ook voor meer draagvlak. We betalen allemaal mee aan de uitkeringen, dan moeten ze natuurlijk wel gaan naar de mensen die er recht op hebben.”

Het D66-Kamerlid twijfelt eraan of minister Asscher überhaupt wel naar de fraudegevallen heeft gekeken.

 

Investeringen
Naast een waslijst aan fraudemeldingen, kampt het UWV ook met een lijst van 47 duizend mensen die op re-integratie wachten. Daarnaast zijn er 25 duizend arbeidsongeschiktheidsverklaringen die opnieuw moeten worden onderzocht. Volgens Van Weyenberg waren de eerdere bezuinigingen op het UWV terecht en waren er zaken die efficiënter konden, maar is het nu tijd voor investeringen. “Als blijkt dat de dienstverlening waar mensen recht op hebben niet wordt geleverd, als er geen handhaving van fraude is, dan moet de minister dat aan de Kamer melden en kijken we naar een oplossing. De minister zegt steeds: het valt allemaal wel mee, maar ik ben daar niet gerust op.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen