Nieuws6 apr '16 20:12Aangepast op 13 apr '16 16:18

Je grote liefde verliezen is ook echt slecht voor je hart

Auteur: Karlijn Meinders

Het lijkt onmogelijk om te sterven aan een gebroken hart. Maar toch lopen mensen die hun partner verliezen een verhoogd risico op een hartritmestoornis, blijkt uit recent Deens onderzoek.

Foto: ANP
Foto: ANP

Er werd voor het onderzoek data van bijna een miljoen Denen verzameld over een periode van twintig jaar. Daaruit bleek dat mensen met ernstig liefdesverdriet een beroerte kunnen krijgen. Hun hart zou het zelfs kunnen begeven, met name in de eerste twee weken na de stressvolle gebeurtenis. En vooral vrouwen hebben hier last van, melden de onderzoekers, die liever geen oorzaak-gevolg conclusies trekken.

Janneke Wittekoek, cardioloog bij de Heartlife kliniek Utrecht, bevestigt dat het inderdaad gaat echt om een cardiologisch ziektebeeld.

De studie die nu gepubliceerd is laat zien dat vormen van stress zelfs kunnen leiden tot hartritmestoornis. Wittekoek. "Dit soort extreme stress kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door het overlijden van een dierbare, maar ook door een enorme schrikreactie. Het gaat mis door de uitstort van stresshormonen als adrenaline en noradrenaline."

Het goede nieuws is dat het ziektebeeld zich over het algemeen goed herstelt. Wittekoek: "Vaak binnen drie tot zes maanden, maar je moet het wel serieus nemen. Het is goed dat er ook binnen de cardiologie steeds meer aandacht is voor stress-gerelateerde hartklachten."

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen