Nieuws6 apr '16 22:03

Laatste herkansing voor Van der Steur

Auteur: Karlijn Meinders

Vanochtend moet de minister zich weer melden in de Tweede Kamer om het debat over de aanslagen in Brussel af te ronden. Dat werd bijna anderhalve week geleden gestaakt, omdat de minister vastliep.

Foto: ANP
Foto: ANP

Gert Jan Segers van de ChristenUnie heeft alvast tips voor de minister. "Hij moet goed voorbereid voor de Kamer staan, met een helder verhaal."

Er heerst nog optimisme bij de oppositie. Sterker nog, PvdA-leider Samsom wist vorige week nog zeker dat Van der Steur ook na vandaag nog gewoon minister zal zijn. "Omdat hij nu nog minister van Veiligheid en Justitie is. Je hebt vertrouwen in de Kamer, totdat het tegendeel wordt aangetoond en ik heb geen reden om aan te nemen dat dat gaat gebeuren."

Uitzonderlijk
Maar in dat laatste schuilt juist het gevaar, want het zijn de debatten, waarin voormalig nationaal debat-kampioen Van der Steur zichzelf vaker dan hem lief is in de nesten werkt. Vorige week nog, toen het debat werd gestaakt omdat hij er niet meer uitkwam, een uitzonderlijke situatie.

Negen dagen na zijn gestuntel krijgt Van der Steur nu een herkansing. Als de Kamer echt van hem af had gewild, dan was het debat niet stilgelegd, maar was hem de deur gewezen.

De stemming in de Kamer
De PVV en de SP lijken Van der Steur al wel opgegeven te hebben. Het CDA houdt alle opties nog open en bij zijn eigen VVD is men vooral gepikeerd als naar de positie van Van der Steur wordt gevraagd. Kortom: de weg ligt nog open. Van der Steur hoeft de Kamer er alleen maar van te overtuigen dat hij nog controle heeft over zijn ministerie.

Verslaggevers Laurens Boven en Jeroen Stans volgen vandaag het Steurdebat:

 

Gerelateerde artikelen