Nieuws7 apr '16 17:20

Oudere generatie heeft vaak weinig vertrouwen in opvolgers binnen familiebedrijf

Auteur: Thomas de Man

In 7 op de 10 gevallen overleven familiebedrijven een overdracht niet. De oprichters blijven zich teveel met zaken bemoeien en hun opvolgers durven te weinig risico te nemen.

Beste familiebedrijven van 2015.
Foto: ANP
Beste familiebedrijven van 2015. Foto: ANP

Dat blijkt uit onderzoek van de Rotterdam School of Management (RSM), Rabobank en adviesbureau BDO, waarvan de resultaten donderdag zijn gepubliceerd. Pursey Heugens van het RSM heeft dit onderzocht. Volgens Heugens begint de nieuwe generatie vaak weifelend en voorzichtig aan de job. ''Ze willen niet verliezen wat ze overnemen en nemen daardoor minder risico'', zegt Heugens. ''De nieuwe generatie wil voldoen aan de hoge verwachtingen van de familie.''

Emotioneel moment
Deze voorzichtigheid gaat vaak ten koste van het ondernemerschap van de nieuwe generatie. De oudere generatie kijkt niet alleen over de schouders mee maar blijft veelal vetorechten en inspraak reserveren, ook al staat de tweede generatie aan het roer, vertelt Heugens. De overdracht van het familiebedrijf naar de kinderen is vaak een beladen moment. De onderzoeker denkt dat de overdracht vaak te laat besproken word, en dat zowel de oude als nieuwe generatie er daardoor nog niet klaar voor is.

''Een tip is om vroeg te beginnen met het bespreken van de toekomst binnen het bedrijf en dit vastleggen in bijvoorbeeld een familiestatuut.'' Soms kan een externe bewindvoerder uitkomst bieden.

Familie uitkopen
Bestuurders die als eerste een bedrijf overnemen van de oprichters, zijn volgens het onderzoek geneigd zich rentmeester te voelen in plaats van ondernemer. Zij investeren minder en hebben daardoor meer moeite het bedrijf staande te houden. Daarbij neemt met de generaties het aantal familieleden met recht op dividend toe. Ook dat gaat ten koste van investeringen. Heugens vindt dat het bedrijfsmatig beter is deze familieleden snel uit te kopen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen