Nieuws20 mrt '12 09:56Aangepast op 20 mrt '12 11:08

Universiteiten gaan strijd aan met fraude

Auteur: Pieter van den Akker

Universiteiten scherpen de regels aan rond wetenschapsfraude. Aanleiding zijn fraudegevallen zoals verzonnen onderzoeken van de gevallen professor Diederik Stapel.

Onderzoekers moeten voortaan beloven dat ze de wetenschapscodes nakomen. Als dat niet gebeurt, wordt dat gemeld op internet. De afspraken komen te staan op een lijst die alle 14 universiteiten in ons land vandaag bekendmaken.

Gegevens verzonnen
De tegen de lamp gelopen Stapel verzon jarenlang data in onderzoeken. Daarop concludeerden de instellingen dat de bestaande mechanismen en procedures om de integriteit te bewaken niet meer voldoende zijn. "Voor de universiteiten was dit aanleiding om na te gaan of zij er al het mogelijke aan doen om schendingen te voorkomen en te traceren", zo staat in de verklaring van de universiteiten.

Code
Wat er gaat veranderen is onder meer dat onderzoekers, promovendi en studenten de eisen van integere wetenschapsbeoefening duidelijker wordt voorgehouden. Ook moeten onderzoekers expliciet beloven de regels van de code wetenschapsbeoefening na te komen.

Sinds 2005 zijn minstens zestien wetenschappers bestraft wegens fraude.

Gerelateerde artikelen