Nieuws31 okt '11 12:31Aangepast op 31 okt '11 17:00

Universiteiten doen aangifte tegen frauderende professor

Auteur: BNR Webredactie

De commissie Levelt presenteerde maandag het rapport over de sjoemelende hoogleraar Diederik Stapel. De gerenommeerde sociaalwetenschapper vervalste jarenlang zijn onderzoeksresultaten. Op aanraden van de commissie doen de universiteiten van Tilburg en Groningen aangifte tegen Stapel vanwege diens "verbijsterende" fraude.

Onderzoek
n september schorste de Universiteit van Tilburg de hoogleraar cognitieve sociale psychologie nadat aan het licht was gekomen dat Stapel in zijn internationaal gepubliceerde onderzoeken gebruik heeft gemaakt van verzonnen gegevens.

De UvT stelde daarop een onderzoekscommissie in onder leiding van linguïst Pim Levelt. Die moest duidelijk krijgen welke publicaties Stapel precies heeft onderbouwd met zijn verzonnen gegevens. Het onderzoek werd uitgevoerd door de Universiteit van Amsterdam en de Rijksuniversiteit van Groningen.

De commissie concludeert dat Stapel de gegevens van ten minste dertig tijdschriftpublicaties heeft verzonnen of gemanipuleerd, en adviseert de UvT aangifte te doen van valsheid in geschrifte. De fraude van Stapel is volgens de commissie "zeer aanzienlijk en verbijsterend" - zo aanzienlijk dat er eigenlijk langer onderzoek nodig is om de volle omvang van de wetenschappelijke zwendel vast te stellen.

"We gaan alle 130 tijdschriftpublicaties en 24 hoofdstukken in verschillende boeken onder de loep nemen", aldus Levelt, die Stapel's gedrag "schokkend" noemde. Zeker is in ieder geval dat de fraude teruggaat tot 2004, toen Stapel nog in Groningen werkte.

Hufterig
Stapel is vijf jaar verbonden geweest aan de Universiteit van Tilburg, en gold als zeer gezaghebbend in binnen- en buitenland. Voor zijn aantreden in Tilburg werkte hij bij de Rijksuniversiteit Groningen.

De sociaalwetenschapper liet onderzoeksgegevens bij voorkeur niet in de weg staan van een hem welgevallige conclusie. Zo verzon hij onder meer gegevens ter ondersteuning van de stelling dat vleeseters "hufteriger" zijn dan vegetariërs, en dat mensen die in een rommelige omgeving wonen eerder een hekel hebben aan buitenlanders. Dat laatste onderzoek schopte het zelfs tot publicatie in Science, de absolute top van de wetenschappelijke tijdschriften.

Gerelateerde artikelen