Bouwen8 apr '16 06:36

'Bouwen in beschermd gebied kan woningnood oplossen'

Auteur: Karlijn Meinders

Grenst er straks een woonwijk aan de Oostvaardersplassen? Volgens de G32, een samenwerkingsverband van Nederlandse steden, moeten we verder kijken dan de plekken waar nu gebouwd mag worden.

Foto: ANP
Foto: ANP

Voor 2030 zijn er een half miljoen tot een miljoen nieuwe woningen nodig. Jop Fackeldey, wethouder in Lelystad en bestuurder van de G32:

Kassabon-planologie
En dat betekent stoppen met de 'kassabon-planologie', meent Fackeldey. "Niet meer alleen op basis van rekensommen en formules berekenen wat waar gebouwd mag worden, zonder dat je weet wat er lokaal wel en niet logisch is. Bestuurders, ontwikkelaars, stakeholders, natuurbeschermers en omwonende inwoners moeten lokaal de ruimte krijgen om met elkaar te beslissen wat het best is."

Randje natuurpark
Middenin natuurgebieden bouwen, dat ziet ook Fackeldey overigens niet zitten. "Maar aan de randen van bijvoorbeeld de Oostvaardersplassen, in de bossen in lage dichtheid woningen neerzetten, als Staatsbosbeheer en de bewoners dat geen probleem vinden, dat zou moeten kunnen."

Friso de Zeeuw, Hoogleraar Gebiedsontwikkeling aan de TU Delft sluit zich bij Fackeldey aan.
 
 
 
 
Ruimtelijke kwaliteit
Als voorbeeld noemt De Zeeuw het Groene Hart. "In het verleden werd het gebied in zijn geheel als heilig beschouwd, maar daarmee redden ze het niet en toen werden er alsnog woningen op een klein afgemeten stukje gepropt, met de rug naar het landelijk gebied. Totaal resultaat: geen ruimtelijke kwaliteit."

Wat vind jij: bouwen in natuurgebieden is de enige oplossing voor woningnood of eeuwig zonde? Stem op de BNR Topic:

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen