Nieuws5 apr '16 11:33

'Politiemol' Mark M. blijft nog 3 maanden in voorarrest

Auteur: Judith Laanen

'Politiemol' Mark M. blijft nog zeker drie maanden in de cel. Dat besliste de rechtbank in Den Bosch zojuist over M., die ervan verdacht wordt politie-informatie te hebben verkocht aan criminelen.

Rechtbanktekening met (vlnr) Mark M.`s advocaat Jan-Hein Kuipers, Mark M., Mark (Marcus) S. en diens advocaat Marcel Heuvelmans in de rechtszaak tegen Mark M. uit Weert. Foto ANP
Rechtbanktekening met (vlnr) Mark M.`s advocaat Jan-Hein Kuipers, Mark M., Mark (Marcus) S. en diens advocaat Marcel Heuvelmans in de rechtszaak tegen Mark M. uit Weert. Foto ANP

Dat laat onze verslaggever Harmen van der Veen weten vanuit de rechtszaal:

 

Volgens Van der Veen denkt de rechtbank dat M.  verder gaat met handelen, omdat hij "nog propvol" informatie zit. "Hij blijft daarom interessant materiaal voor criminelen." 

Er zijn talloze scenario's die deze "lopende kast met geheime informatie" informatie kunnen laten lekken, zegt Van der Veen.

Hennepteelt
Tijdens de zaak blijkt dat M.'s advocaat groot bier maakt van een artikel in NRC Handelsblad afgelopen weekend, zegt Van der Veen. "Daaruit zou blijken dat hij ook nog in de hennepteelt zou zitten. Oftewel: er is weer gelekt! Want het staat niet eens in de aanklacht, maar de rechercheurs hebben het wel al onderzocht. Waar komt dat lek vandaan?"

Het OM werd verweten M. zwart te maken, hoorde Van der Veen. "Het OM zei redelijk omfloerst: het grootste belang hebben jullie. Hoe kwader M. erop staat, hoe minder er te bewijzen valt. Hoe meer wij van lekkage worden beticht, hoe makkelijker jullie client ervan af komt. Dit is dus één groot lekkage waar ik getuige van ben."

M. verkocht politie-informatie
Volgens justitie zou M., afkomstig uit Weert, als politieman duizenden pagina's vertrouwelijke onderzoeksinformatie gekopieerd hebben uit het politiesysteem. Hij zou die informatie via mail en op USB-sticks hebben verkocht. Het Openbaar Ministerie verwacht het onderzoek naar M. voor juli af te ronden en zijn strafdossier voor oktober klaar te hebben. In december begint waarschijnlijk pas de inhoudelijke behandeling van de zaak.

De aanklager wilde vandaag dat het voorarrest van M. verlengd zou worden, zodat hij het nog lopende onderzoek niet kan belemmeren. Mocht M. vrijkomen, dan zou hij van plan zijn uit Nederland te vluchten. Dat blijkt uit informatie van de inlichtingendienst van de politie. Ook zou M. mogelijk over verschillende paspoorten beschikken. Daarom moet hij ook vast blijven zitten, benadrukt de officier van justitie. "Ik ga nergens naartoe'', reageerde M., die vandaag voor de tweede keer in het openbaar voor de rechtbank in Den Bosch verscheen.

De aanklager houdt er verder nog "ernstig rekening mee'' dat M. verder gaat met zijn criminele activiteiten zoals het lekken van informatie. "De verdachte zwijgt nog steeds. Wij weten niet welke informatie hij nog heeft, die nog interessant is voor een ander."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen