Nieuws2 dec '15 06:32Aangepast op 2 dec '15 11:31

Professionele thuiszorghulp in gevaar

Auteur: Karlijn Meinders

Die waarschuwing geven vijftig zorgorganisaties in een open brief aan gemeentes. Het dreigende massa-ontslag bij thuiszorgorganisatie TSN is niet het enige, vrezen zij.

De 50 mede-ondertekenaars, ANBO en brancheorganisaties BTN en Actiz maken zich grote zorgen over de ‘race tot the bottom’. Vandaag vergadert de Tweede Kamer in het AO Wmo over de Wmo en huishoudelijke hulp.

Eelco Damen, bestuursvoorzitter van zorgorganisatie Cordaan, na TSN de grootste zorgaanbieder van ons land, waarschuwt voor nog meer problemen als er niet snel iets gebeurt. "Er wordt sinds een aantal jaren heel ingrijpend bezuinigd, dat zou eerst 70 procent zijn, dat is 40 procent geworden."

Nu ligt de verantwoordelijkheid hiervoor bij de gemeenten. "Die moeten een tarief hanteren dat het mogelijk maakt om de zorg te kunnen leveren, maar dat loopt totaal niet in de pas. De tarieven zijn op heel veel plekken te laag om de mensen die dit werk doen te kunnen blijven betalen."

Vergrijzing
Er zijn wel mensen die voor lagere tarieven hulp bieden, vertelt Damen. "Maar dan hebben we het over tijdelijke contracten en dat betekent geen vaste vertrouwde gezichten meer voor de ouderen die hulp nodig hebben."

Het is gewenst dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen wonen en zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven.


 
 
Verantwoordelijkheid

De brief richt zich vandaag vooral op de verantwoordelijkheden van de gemeenten, maar ook het Rijk moet verantwoordelijkheid nemen, meent Damen. "Het beleid is landelijk door dit kabinet ingezet en we zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de zorg."

Over zorgorganisatie Cordaan zelf maakt Damen zich nog geen zorgen. "Het thuishulp gedeelte is ook bij ons een verlieslijdend onderdeel, maar dat kunnen we opvangen in een veel bredere organisatie van verpleeghuizen, verzorghuizen en gehandicaptenzorg."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen