Nieuws11 apr '16 08:25Aangepast op 15 apr '16 17:43

Sponsort de Wereldbank bedrijven die belastingontwijken?

Auteur: Karlijn Meinders

Het investeringsfonds van de Wereldbank investeert massaal in bedrijven die vestigingen hebben in belastingparadijzen. Dat blijkt uit een rapport van Oxfam Novib.

Foto: ANP
Foto: ANP

In totaal gaf de Wereldbank vorig jaar via hun investeringsfonds IFC 2,9 miljard dollar aan 68 bedrijven, 51 hiervan zijn gevestigd op bijvoorbeeld Mauritius of de Bahamas. Nederland is één van de grondleggers van dit fonds en is de op twee na grootste donor.

Esmé Berkhout,  belastingexpert van Oxfam Novib: "Ontwikkelingslanden verliezen honderd miljard per jaar door belastingontwijking."

Klopt niet
Volgens Frank Heemskerk, de Nederlandse afgevaardigde bij de Wereldbank, doet de Wereldbank juist veel om belastingontwijking tegen te gaan: "We zorgen juist dat er in landen wel belasting geheven wordt en we werken met overheden samen om de belastingwetgeving te verbeteren. Arme landen moeten niet afhankelijk zijn van hulp, maar de belasting zelf kunnen innen."

Volgens Heemskerk verdwijnt er geen Nederlands belastinggeld via IFC in belastingparadijzen.

Serieus onderzoek
De specifieke bedrijven die vestigingen hebben in belastingparadijzen worden niet genoemd door Oxfam, omdat ze bang zijn dat het de aandacht bij de Wereldbank weghaalt. Als er concrete aanwijzingen zijn dat deze bedrijven zich bezig hebben gehouden met belastingontwijking, dan wil de Wereldbank dat graag van Oxfam weten, zegt Heemskerk. "Als blijkt dat dat zo is zijn wij de eerste die dit zullen onderzoeken. We hebben een openbare ombudsman bij wie klachten ingediend kunnen worden. Die rapportages komen ook terug naar de board, dat nemen we allemaal heel serieus."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen