Nieuws11 apr '16 13:59Aangepast op 15 apr '16 17:09

'Belastingontwijking is geen belastingontduiking'

Auteur: Karlijn Meinders

Met ABN Amro is er opnieuw een naam opgedoken in de onthullingen over de Panama Papers. Peter Verhaar, mede-oprichter van Alex Beleggersbank, benadrukt dat het hier niet gaat om illegale handelingen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Het FD meldt dat ABN AMRO aandeelhouders verbergt in belastingparadijzen, maar volgens Peter Verhaar, mede-oprichter van Alex Beleggersbank en in het verleden werkzaam op de afdeling beleggingen bij ABN AMRO, kan dat niet zo worden gesteld.

Op naam van
En die twee moet je echt strikt uit elkaar trekken, zegt Verhaar. "In het bewaarbedrijf is het standaard dat buitenlandse effecten niet op naam van de klant, maar op naam van de bank worden bewaard. Op die manier zorg je ervoor dat als een bank failliet gaat dat de effecten niet meegaan in de boedel en zo blijven bestaan. Als de ABN Amro voorkomt in de Panama Papers als bewaarbank is dat dus een logische zaak."

Stemrecht uitoefenen
De bank verricht soms ook custody-diensten op basis van het bewaarbedrijf, vertelt Verhaar. "Dat betekent dat de bank in naam van de klant stemrecht uitoefent op de effecten die ze onder zich houdt. Particuliere beleggers gaan niet over de hele wereld hun stemrecht uitoefenen, dat wordt aan de bank gedelegeerd. Dat is standaard, niets illegaals aan."

Ken je klant
Banken horen volgens Verhaar wel hun klanten extreem goed te kennen. Verhaar geeft hierbij het voorbeeld van de Dubai-affaire. "De beursgang van ABN Amro is toen uitgesteld omdat de bank de eigen interne dossiers niet op orde had. Als er één ding van de bank gevraagd wordt, is het wel dat je je klant kent, zeker de klanten in dit soort exotische oorden."

We doen het allemaal
Belastingontwijking is volgens Verhaar niet verkeerd en niet hetzelfde als belastingontduiking. Hij noemt de hypotheekrente-aftrek als voorbeeld. "Dat doen we allemaal. Als je je aan de wet houdt is het gewoon legaal. Of het moreel is, dat moet iedereen voor zichzelf bedenken."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen