Nieuws11 apr '16 15:26Aangepast op 13 apr '16 16:31

Juncker trapt op zere tenen van Nederlandse nee-stemmers

Auteur: Karlijn Meinders

Nederland mag dan nee hebben gezegd tegen het verdrag met Oekraïne, Europa zegt volmondig ja. En de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker doet vandaag een extra duit in het zakje.

Foto: ANP
Foto: ANP

Nog deze maand komt de Europese Commissie met een voorstel om Oekraïners vrij te laten reizen in Europa. Ze zouden dan geen visum meer nodig hebben. Het voorstel komt wel erg snel na het Nederlandse 'nee'.

Anke Truijen, Europa-verslaggever, vertelt dat het om een aparte procedure van het associatieakkoord gaat.

Naar voren gehaald
Maar er staat niets in over alle technische standaarden waaraan Oekraïne moet voldoen voordat dat mogelijk is, vertelt Truijen. Dat Juncker er juist nu mee komt, is geen toeval. "Maar we weten wel dat Juncker in maart al had beloofd aan president Porosjenko dat het voorstel naar voren gehaald zou worden. In december heeft de commissie al gezegd: Oekraïne en Georgië doen het best goed als we kijken naar de aanpassingen van die standaarden."

Juridische mogelijkheden
Ondanks dat Juncker nu stappen aankondigt, ligt de bal bij premier Rutte en de Kamer. Truijen: "Natuurlijk denkt de commissie als wetgevend orgaan wel gewoon mee over juridische mogelijkheden om het verdrag misschien aan te passen aan de Nederlandse uitkomst. Maar het is aan Rutte en Nederland om eerst positie te bepalen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen