Nieuws11 apr '16 16:23Aangepast op 15 apr '16 17:33

Hoog, hoger, hoogst in Dubai, maar hoe zit het in Nederland?

Auteur: Karlijn Meinders

Het kan altijd nog hoger, denken ze in Dubai. In 2020 moet daar een toren komen die het hoogste gebouw ter wereld wordt.

Foto: ANP
Foto: ANP

Volgens de project-ontwikkelaar wordt hij net iets hoger dan de Burj Khalifa, met 828 meter op dit moment nog het hoogste gebouw ter wereld. Volgens de architect moet het lijken op zowel een lelie als een minaret.

Mag wat kosten
De toren is breed aan de onderkant en loopt uit in een spitse punt. Een hele hoge spitse punt. In 2020, tegelijkertijd met de wereldtentoonstelling moet alles al klaar zijn. En het mag ook wat kosten, zo'n 900 miljoen euro. Maar dan heb je dus wel de hoogste toren ter wereld.

Redacteur Quintin Wierenga zocht uit hoe hoog we hier in Nederland eigenlijk kunnen bouwen. Met 164 meter en 75 centimeter is op dit moment de Maastoren in Rotterdam het hoogste gebouw van Nederland, als je de Euromast inclusief masten niet meetelt.

Nieuw Nederlands record
Het architectenbureau achter de Maastoren is Dam & Partners. Maar architect Diederik Dam is nu alweer bezig om zijn eigen record te overtreffen. "We zijn bezig met een gebouw waarvan de naald nog net iets hoger wordt."

Het gebouw moet uiteindelijk 220 meter hoog worden, maar Dam verwacht dat het daar niet ophoudt, simpelweg omdat we er niet onderuit komen.
 
 
 
Is de sky the limit?
Rest de vraag: hoe hoog zullen de hoogste gebouwen in Nederland dan worden. Je zou kunnen denken dat onze drassige grond hierbij een grote belemmering vormt. Maar dat is volgens Dam niet het grootste probleem. "Technisch is alles mogelijk, maar het past niet in onze traditie om ineens heel hoog te gaan. Dat gaat stapje voor stapje. Wellicht dat iemand hierna nog een keer naar 220 meter, of 250 meter gaat."

Dat is dus wellicht meer iets voor in de toekomst. Al wil Diederik Dam best gelijk een toren van 300 meter bouwen als een opdrachtgever met de bijbehorende financiën zich bij hem meldt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen