Nieuws20 apr '11 08:15

Tweedehands tanks moeilijk te verkopen

Auteur: Edme Koorstra

Defensie schrapt grote hoeveelheden materieel. Dat moet worden verkocht, maar de markt voor tweedehands wapens is slecht.

Vanwege bezuinigingen gooit Defensie negentien F-16's, zeventien helikopters, zeven marineschepen, veertig antitankwapens en zestig tanks in de verkoop De opbrengst daarvan komt ten goede van het eigen budget.
Crisis
Helaas voor de militairen heeft de tweedehands wapenmarkt te lijden onder de crisis. Verkopers bieden meer aan, terwijl kopers minder te besteden hebben. Het gevolg: vorig jaar lukte het Defensie niet een aantal overbodige Leopard-tanks, Fokker-vliegtuigen en pantserhouwitsers van de hand te doen. De inkomsten uit de verkoop van overtollig materieel kwamen vorig jaar uit op 246 miljoen euro, 50 miljoen lager dan verwacht. De verwachte opbrengst voor dit jaar is nu al met euro 39 miljoen verlaagd.
Afzetmarkt voor tweedehandsjes
De afzetmarkt voor tweedehands wapens is klein. De enige potentiële klanten zijn andere regeringen. Maar ook die snijden fors in het defensiebudget. Zowel Duitsland, Frankrijk als het Verenigd Koninkrijk schrapt de nodige banen en materieel.
Arabische klanten
Tot voor kort waren Arabische regimes goede klanten van Nederlandse legerwaar. Vorig jaar kocht Jordanië nog voor € 29 mln aan pantservoertuigen. Maar sinds Bahrein oude Nederlandse militaire voertuigen inzette tegen de eigen bevolking, stuit levering aan Arabische landen op sterke weerstand van de Tweede Kamer.
Optimistisch
Toch blijft Defensie optimistisch over de verkoop: 'Hopelijk zorgt de crisis ervoor dat landen niet kiezen voor nieuw materieel, maar voor het goedkopere tweedehandse materieel', zegt een woordvoerder. Geïnteresseerden hoeven in ieder geval niet te speuren naar wat Nederland aanbiedt. Het overbodige wapentuig staat gewoon te koop op de defensiesite. Een land met grootse plannen kan overigens beter naar de site van het Britse leger gaan: daar staat het vlaggenschip van de Royal Navy te koop: vliegdekschip Ark Royal.
(Bron: fd.nl)


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen