Nieuws12 feb '13 16:27Aangepast op 31 okt '16 12:51

Afdankertjes Nederlands leger naar Jordanië

Auteur: BNR Webredactie

Een flinke hoeveelheid tweedehands defensiemateriaal wordt mogelijk verkocht aan Jordanië. Dat meldt NRC Handelsblad vandaag.

Onder andere zestig pantserrupsen tegen luchtdoelen, een Leopard-1 tank met twee snelvuurkanonnen en 350.000 granaten moeten volgend jaar in Jordanië aankomen, schrijft de krant op haar website.

Defensie moet bezuinigen en verkoopt het overtollige materieel voor 21 miljoen euro. Voor dat bedrag worden de pantserrupsen nog rijklaar gemaakt en wordt het Jordaanse personeel getraind in het gebruik. Het contract voor de deal is nog niet getekend, dat verwacht het ministerie deze maand te doen.

Machtsbalans
Er zijn Europese criteria voor het leveren van defensiematerieel aan derden en daar voldoet de deal aan. De machtsbalans in de regio wordt door de verkoop niet verstoord en ook de mensenrechtensituatie in het land zou geen aanleiding geven de verkoop tegen te houden, schrijft NRC.

Vorig jaar kon de verkoop van tachtig tanks aan Indonesië nog op groot verzet vanuit de Tweede Kamer rekenen. Die deal ging dan ook niet door.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen