EU-landen zwakken maatregelen belastingontwijking af
Met Nederland als voorzitter zwakken EU-landen de aanpak tegen belastingontwijking af.
Dat blijkt uit onderzoek van het FD. Begin dit jaar presenteerde de Europese commissie een serie maatregelen en regels om belastingontwijking aan te pakken. Zo zouden bedrijven alsnog belasting moeten betalen, als ze in het buitenland nauwelijks afdragen. Maar Nederland was erg bang voor deze maatregelen, volgens FD-journalist Laurens Berentsen. "Nederland heeft heel veel bedrijven die overal ter wereld actief zijn. En Nederland kent de belastingvrijstelling. Je hoeft nooit twee keer belasting te betalen over winst. En met de voorstellen van de Europese Commissie zou dat wel gaan gebeuren", legt Berentsen uit. Maar deze maatregel is nu uit de voorstellen gehaald.
Of Nederland een grote rol heeft gespeeld in het weglaten van deze specifieke maatregel is moeilijk te zeggen. Het overleg hierover vindt plaats achter gesloten deuren. "Maar je ziet wel uit de conceptteksten die Nederland inlevert dat het toch de goede kant oprolt voor Nederland. Terwijl er tot nu toe in Nederland grote angst bestond dat we onze belangen slecht zouden kunnen behartigen, omdat het als voorzitter van de EU een neutrale rol moet spelen", zegt Berentsen.
Panama papers
Juist nu de Panama papers boven zijn komen drijven komt zo'n uitslag voor Nederland slecht uit, volgens het FD. Al gaan de papers vooral over particulieren die hun vermogen op allerlei manieren onttrekken aan de belastingdienst. Laurens Berentsen: "De belastingontwijking, waar het hier over gaat, speelt met name bij multinationals." Maar die belastingontduiking, daar zou toch wat tegen worden gedaan? "Met de mond beleiden alle landen dat die belastingontwijking moet worden aangepakt, maar als het puntje bij paaltje komt wil ieder land liefst zoveel mogelijk multinationals binnen de landsgrenzen halen. Een van de dingen waarmee dat gebeurt, zijn gunstige belastingregels", zegt Berentsen.