Nieuws12 apr '16 08:07Aangepast op 13 apr '16 17:49

Vrije markt voor melkveehouders, is het wéér niet goed

Auteur: Mark Hulstein

De helft van de Nederlandse melkveehouders heeft financiële problemen. En de EU doet voorlopig niets om ze te redden, dat is maandagavond in de Commissie besloten.

Foto: ANP
Foto: ANP

Er komt al een crisispakket, waarin 500 miljoen euro is beloofd aan boeren. De Europese Commissie wil eerst afwachten hoe dat crisispakket uitpakt voordat er over nóg meer steun gepraat wordt. Maar de nood is groter dan in de afgelopen decennia, meent Niek Groot Wassink, financieel specialist bij DLV. Dat is een onafhankelijk adviesbureau voor de landbouwsector.

Maar de melkveehouders hebben steeds gehamerd op het vrijgeven van de markt. Nu is dat gebeurd en is het eigenlijk weer niet goed. "Het had heel goed kunnen gaan en het gaat ook wel weer beter worden. Maar we moeten deze jaren wel doorkomen", zegt  Niek Groot Wassink, financieel specialist bij DLV. Volgens hem is er "zeker te veel aanbod". Bij te veel aanbod gaan bedrijven doorgaans failliet. Groot Wassink: "Bij de melkveehouderij is dat minder snel het geval. Het eigen vermogen is vaak hoger als het vreemd vermogen. Toch is het de vraag wel of bedrijven dit kunnen continueren. Naarmate de tijd vordert en de melkprijs laag blijft, zal menig bedrijf niet voldoende continuïteitsperspectief hebben."

Keken de melkveehouders eerder snel naar de overheid, nu is dat al snel uit den boze, stelt ook Groot Wassink: "We hebben met elkaar bepaald dat we in een vrije markt leven. En we kunnen niet continu geholpen worden door de overheid." Groot Wassink pleit hier dus vóór de marktwerking van de melkveehouders.

Een grote tegenvaller is dat de verwachte grote vraag uit China uitbleef. "Die verwachte hoge vraag is inderdaad uitgebleven. We hopen dat die terugkomt, maar China koopt maar heel voorzichtig melk in. En dat is, in combinatie met de vraaguitval vanuit Rusland, de hoofdoorzaak van de lage melkprijzen in Nederland", zegt Groot Wassink.

Ondanks de vrije markt, zal er volgend jaar opnieuw regulering volgen. Maar of dat wat uitmaakt? Groot Wassink: "De vraag is of het voor de marktprijsontwikkeling effect heeft. We hebben met een wereldmarkt te maken en de regulering is vooral gericht op het Nederlands systeem. Ik denk dat de regulering weinig effect heeft op de marktprijs. Maar in de Nederlandse melkveehouderij een must."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen