Nieuws12 apr '16 11:42Aangepast op 15 apr '16 16:47

Vergeet de asperge niet te schillen!

Auteur: Thomas de Man

Asperges worden op meer en meer plaatsen geteeld in Nederland. Vorig jaar produceerde Nederland ruim 17 miljoen kilo asperges, blijkt uit cijfers van het CBS. Het epicentrum van de aspergeteelt ligt nog steeds in het zuiden van het land.

Foto: ANP
Foto: ANP

Het aantal hectare landbouwgrond voor de aspergeteelt steeg in 2015 met 250 naar 3570 hectare in totaal. De groei zit voornamelijk in Limburg, die provincie is goed voor 62 procent van de totale teelt. Noord-Brabant produceert zo'n 32 procent van het 'witte goud', zegt Cor Pierik van het CBS.

We eten er meer van
Op het land van Jo Verstappen zijn 17 mensen druk in de weer met het uitsteken van asperges. Verstappen, aspergeteler in het Limburgse Leveroy, heeft de aspergeteelt de afgelopen jaren alleen maar zien groeien. ''Het gaat goed met de aspergeteelt in Nederland, de consumptie neemt toe.''

Verstappen, die klein begon in de jaren '80 maar inmiddels duizenden kilo's per dag produceert, hoopt dat de consumptie groeit naar het niveau van Duitsland. Volgens de teler wordt er steeds meer aandacht besteed aan het product, inclusief schildemonstraties in de supermarkt. Iets wat nodig is, zegt Verstappen. ''Mensen vergeten de asperge nog wel eens te schillen.''

Vooral voor eigen gebruik
Sinds 2000 is de landbouwgrond voor asperges met meer dan 70 procent toegenomen. Volgens het CBS blijven veruit de meeste asperges in eigen land voor consumptie. Ongeveer een vijfde van de productie wordt geëxporteerd naar met name Duitsland, Frankrijk en België.

 

Klassiek recept
Hoe eet de aspergeteler zijn eigen groente het liefst? Verstappen: ''Ik eet ze bijna iedere dag: koken, een beetje boter, eitje, en wat ham erbij. Heerlijk!''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen