Nieuws12 apr '16 11:49Aangepast op 15 apr '16 17:47

Eerste Afrikaan op de maan? Voorlopig niet

Auteur: Mark Hulstein

Heel wat Afrikaanse landen dromen ervan: een eigen space shuttle lanceren. Maar ondanks vele plannen is het nog altijd wachten op de allereerste Afrikaanse astronaut op de maan.

Foto: ANP
Foto: ANP

Maar zover is het nog lang niet. De Afrikaanse op zichzelf staande ruimtevaart loopt achter bij die van Amerika en Europa. Simpelweg omdat het continent andere prioriteiten heeft, zoals verbetering van de welvaart, zegt Tijs Hofman van de ruimtevaart-website Go For Launch. "Maar je ziet wel dat veel landen inmiddels beginnen in te zien dat ruimtevaart daar best wel iets aan kan bijdragen. Dat het niet alleen een dure hobby is", zegt Hofman.

Satelliet boven de Nigerdelta
Een land dat zich bijvoorbeeld wel veel bezighoudt met ruimtevaart is Nigeria. Dat land heeft op dit moment drie satellieten rondvliegen, zegt Hofman. "Die hebben ze niet zelf gelanceerd, maar daar gebruiken ze andere bedrijven voor. Dus ze bouwen wel de satellieten maar niet de raketten. En die satellieten worden gebruikt om te kijken naar, ik neem aan, de Nigerdelta. Om te kijken naar woestijnvorming in dat gebied. Het werd ook ingezet tijdens de verkiezingen een paar jaar geleden om te kijken waar er nog dorpen waren die nog niet waren aangesproken voor de verkiezingen omdat ze bijvoorbeeld afgelegen lagen." In Ethiopië is men ook vrij serieus. Daar worden satellieten ingezet om te kijken welk soort landbouwgrond geschikt is.

In een olievat van de helling af
In 1964 had Zambia echter al een eigen ruimtevaartprogramma. Maar dat was op z'n zachtst gezegd niet succesvol. Tijdens de ruimterace tussen de Amerikanen en de Russen zijn er, wat Hofman noemt, "wat gekke initiatieven" geweest om ook iemand op de maan te krijgen. Atronauten werden als training onder andere in een olievat gezet en van een heuvel afgerold. Maar dit was door de kosten niet haalbaar.
Ook in Oeganda heeft men het geprobeerd. "Het ruimteprogramma van Oeganda heeft nu nog een paar banden ergens liggen in een bos. Dat zou een trainingsparcours worden voor de astronauten. Maar daar is het eigenlijk altijd bij gebleven, veel verder zijn ze nooit gekomen."

Eerste Afrikaan op de maan duurt nog lang
Maar wanneer staat de eerste Afrikaan nu op de maan? Dat gaat volgens Hofman nog heel lang duren. Zuid-Afrika is erg ver, zij geven van het hele continent het meeste uit aan ruimtevaart. Heel Afrika geeft zo'n 150 miljoen uit aan ruimtevaart, waarvan Zuid-Afrika 120 miljoen per jaar. Het land heeft volgens Hofman ook veel satellieten in de ruimte. Er is al wel een Zuid-Afrikaan naar het ISS afgereisd, maar daar betaalde hij zelf voor. "De eerste echte Afrikaan in de ruimte. Dat hangt er erg vanaf wat er met ISS gaat gebeuren. Maar zelf iets lanceren is nog heel ver weg."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen