Nieuws12 apr '16 12:24

Genootschap Burgemeesters: 'Geen initiatief Van der Steur om motorclubs te verbieden'

Auteur: Mark Hulstein

Minister Van der Steur heeft het probleem met motorclubs laten liggen. Dit zegt Bernt Schneiders, voorzitter van het Genootschap van Burgemeesters.

Foto: ANP
Foto: ANP

Naast het CDA, de PvdA en de Nationale Politie, staat ook het Genootschap van Burgemeesters positief tegenover een verbod op motorclubs. Aanleiding is de massale vecht- en schietpartij tussen de Hells Angels en Mongols in Rotterdam.

Volgens Schneiders is de tendens dat de burgemeesters nu voor Justitie de kastanjes uit het vuur moet halen. Bernt Schneiders: "Ik heb niet het idee dat er het afgelopen jaar veel gebeurd is op dat gebied. Maar minister Van der Steur heeft nogal wat om handen zoals we weten. Dus misschien dat het niet op z'n prioriteitenlijst stond. Het is een beetje stil geweest."

Volgens Schneiders is er geen initiatief geweest van minister Van der Steur om de clubs te verbieden. "Ik denk dat dit wel een goede aanleiding is om er nog eens een keer met elkaar over te praten", zegt Schneiders, doelend op een verbod van motorclubs.

"Veel burgemeesters maken zich ernstig zorgen over de handhaving van de openbare orde. Kijk naar Rotterdam, dat zou niemand willen. Buiten dat zie je dat motorclubs ook de verdenking op zich hebben geladen om in de georganiseerde criminaliteit te zitten. Het is een heel lastig fenomeen", zegt Schneiders ook. Die zegt te neigen naar een verbod op de clubs. Hij neemt Duitsland als voorbeeld, waar het is gelukt Satudarah te verbieden.

"Een verbod vergt het nodige en dat is primair een politieke afweging die de wetgever moet maken. Ik denk dat het zo langzamerhand wel moet."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen