Nieuws26 mrt '14 08:29Aangepast op 26 mrt '14 08:54

'Bezuinigingen Juridisch loket zullen hun tol eisen'

Auteur: Thijs Baas

Bezuinigingen op het Juridisch Loket zullen hun tol gaan eisen. Het loket kan de toenemende vraag naar gratis juridisch advies niet goed aan. Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie wil dat het loket een grotere rol krijgt, maar de subsidie voor de eerstelijns-rechtshulp neemt af.

Volgens Jan Albert Waal, algemeen directeur van het Juridisch Loket,  is het onvermijdelijk dat de dienstverlening wat wordt teruggedraaid. "Dat betekent dat een aantal vestigingen korter open is, de avondopenstelling voor de telefoon verdwijnt en de telefoontarieven worden verhoogd om uit de rode cijfers te blijven. En als je minder open bent, is de kans groter dat mensen in de wacht komen, en dat vinden we heel vervelend, maar we moeten wat terug in de capaciteit."

De opzet van het Juridisch Loket is volgens Waal om vroeg in te grijpen in een conflict, zodat mensen zoveel mogelijk uit juridische procedures worden gehouden. "Naarmate dat minder goed lukt, betekent dat toch dat problemen sneller kunnen escaleren en dat zie je uiteindelijk terug in meer rechtszaken."

Grote problemen
Ook GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren vreest grote problemen door de bezuinigingen op het Juridisch Loket. "De toegang tot de rechter is een grondrecht en als je dat steeds meer afsluit, krijg je op een gegeven moment echt serieuze problemen. We hebben echt een unicum gehad toen advocaten de straat op gingen om te demonstreren. Het hele Plein stond vol met zwarte toga's en witte befjes. Als advocaten zó de noodklok luiden is er echt iets aan de hand."

Ruimte voor verbeteringen is er wel degelijk, erkent Van Tongeren. "Er is een heel aanbod hoe je het eventueel nog wat efficiënter kunt inrichten. Als het goedkoper is om een kwestie te laten lopen in plaats van het geld op te eisen, weten anderen dat ook. En uiteindelijk loont het voor bijvoorbeeld een ondernemer niet meer om bedragen onder de 1.500 euro te innen. Ik hoop dan ook dat VVD en PvdA inzien dat ook de gewone winkelier, leverancier of werknemer ermee te maken kunnen krijgen."

"Op deze manier gaat dat straks echt grote problemen opleveren. Ik wil dan ook dat de staatssecretaris de voorstellen uit de sector zelf opvolgt over wat er op de korte én lange termijn kan gebeuren om het hele rechtsproces efficiënter in te richten. Deze regering maakt het ook voor de gewone werknemer en gewone winkelier steeds moeilijker om zijn of haar recht te halen." De Tweede Kamer spreekt vandaag met Teeven over het vernieuwde stelsel van de gefinancierde rechtsbijstand.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen