Nieuws2 apr '15 06:39Aangepast op 2 apr '15 09:34

VVD: 'Inchecken bij controleur mogelijk maken voor abonnementshouders ov'

Auteur: BNR Webredactie

Vervoersbedrijven zouden geen boete meer mogen geven aan reizigers met een abonnement die zijn vergeten in te checken. Het mag niet zo zijn dat de trouwste reizigers aan het kortste eind trekken, zegt de VVD tegen BNR.

Volgens de regeringspartijen VVD en PvdA mogen klanten met een abonnement niet als zwartrijder worden behandeld, omdat ze wel degelijk voor hun reis hebben betaald. Betty de Boer, Tweede-Kamerlid voor de VVD: "Met een abonnement heb je het reisrecht van tevoren al afgekocht en dan rijd je dus niet zwart."

Reizigersorganisatie Rover en de Consumentenbond, die de zaak juridisch lieten onderzoeken, hadden staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) al opgeroepen een einde te maken aan deze boetes voor abonnementhouders.

Het argument dat het te moeilijk zou zijn om te zien welk abonnement iemand heeft en waar diegene recht op heeft vindt De Boer onzin. "Dat is heel goed aantoonbaar. De administratie van de vervoerder moet gewoon op orde zijn. Een reiziger mag niet overgeleverd zijn aan de willekeur en vriendelijkheid van de betreffende controleur."

De oplossing is volgens De Boer simpel: "Maak het mogelijk voor mensen met een abonnement om ter plekke nog in te checken met het apparatuur van de controleur. Als het dan een keer vergeten wordt, is er alsnog niets aan de hand."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen