Nieuws13 apr '16 07:02

Nederlandse export krijgt het moeilijk bij Brexit

Auteur: Mark Hulstein

Nederlandse handel en investeringen gaan flink last krijgen van een eventuele Brexit. Daarvoor waarschuwen werkgevers vandaag op een bijeenkomst in Londen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Er lopen investeringen ter waarde van 550 miljard pond over en weer tussen Groot-Brittannië en Frankrijk, Spanje, Duitsland en Nederland. "Nou houdt dat natuurlijk niet in een keer op mocht Groot-Brittannië de EU verlaten. Maar bepaalde investeringen zullen misschien niet gedaan worden. De handel zal dan toch een stukje moeilijker gaan worden. In ieder geval niet makkelijker", zegt Mathijs Schiffers. Hij is financieel journalist in Londen voor het FD.

Nederland en het Verenigd Koninkrijk zijn belangrijke handelspartners. "Na Duitsland wordt het Verenigd Koninkrijk genoemd als tweede exportland van Nederland. Los daarvan ziet Nederland het VK als een bondgenoot binnen de EU, ook heel belangrijk. De twee trekken vaak samen op. Het Verenigd Koninkrijk wordt echt gezien als een belangrijk tegenwicht tegen de Frans-Duitse overmacht", zegt Schiffers.

Of deze waarschuwingen zin hebben, is moeilijk te zeggen, beaamt ook Schiffers. "Dit soort bedragen zijn zo groot en abstract, dat ze niet zo heel veel indruk meer maken. Het is een heel emotioneel debat geworden." Volgens peilingen is nu 39 procent voor ín de EU blijven, 38 procent is voor een Brexit. Maar, zegt Schiffers, de opiniepeilingen zijn niet altijd even betrouwbaar gebleken.

Gerelateerde artikelen