Nieuws2 sep '15 14:58Aangepast op 2 sep '15 15:21

Bezuinigingen AIVD splijt coalitiepartijen VVD en PvdA

Auteur: Karlijn Meinders

Want volgens de PvdA was het snijden in de veiligheidsdienst achteraf bezien fout. Maar volgens de VVD was het nodig. Zo blijkt uit een fel debat in de Tweede Kamer over de bezuinigingen en over terrorisme.

Politiek-verslaggever Jeroen Stans is bij het debat in Den Haag aanwezig. Hij vertelt dat de aanleiding voor het debat over terreur de verijdelde aanslag op de Thalys is. "Ook wordt er gepraat over de veiligheidsdiensten. De oppositiepartijen haalden daarbij een onderzoek aan van de Rekenkamer van een aantal maanden geleden waarin staat dat de keiharde bezuinigingen op de AIVD diepe sporen hebben nagelaten in de organisatie."

Vernietigende maatregelen
De gevolgen van de bezuinigingen zouden nog jaren merkbaar zijn, zei Madeleine van Toorenburg van het CDA. "Zij kwam met keiharde kritiek op het kabinet", vertelt Stans. "Volgens haar hebben 'dergelijke desastreuze maatregelen de veiligheidsdienst bijna zelf vernietigd'. Deze kritiek wordt gedeeld door de hele oppositie en door coalitiepartner PvdA. Jeroen Recourt, van de PvdA, gaf uiteindelijk zelfs toe dat het mis is gegaan. Maar, zei hij daarbij, dat hebben we pas vast kunnen stellen met de kennis van nu."

Noodzakelijk
Ockje Tellegen van de VVD noemde de bezuinigingen noodzakelijk, al kregen ze volgens haar niet de schoonheidsprijs. "Het Kamerlid kreeg bijtende kritiek van het CDA over zich heen", vertelt Stans. "Maar volgens Tellegen is de veiligheid ondanks de bezuinigingen niet in het geding geweest. Zij zei: 'Ik constateer dat de dienst een groter budget heeft dan ooit en ik kan ook niet constateren - zoals mevrouw van Torenburg het heel dramatisch schetste - dat de dienst voor altijd schade is toegebracht. Daar distantieer ik me van."

Het debat is nog bezig, later zal ook minister Plasterk aan het woord komen. Hij is degene die de bezuinigingen heeft doorgevoerd. Een update van onze verslaggever volgt later vanmiddag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen