Nieuws29 mrt '12 17:04Aangepast op 29 mrt '12 18:35

CNV wil nullijn bespreekbaar maken

Auteur: Pieter van den Akker

Vakcentrale CNV wil de nullijn bespreekbaar maken. Onder strenge voorwaarden is CNV bereid te praten met werkgevers en politiek over een algehele pas op de plaats in de loonontwikkeling.

Dat schrijft voorzitter Jaap Smit donderdag op zijn weblog. Hij roept collega-vakbonden op de nullijn eveneens bespreekbaar te maken.

"Het kan niet zo zijn dat als we met elkaar een pas op de plaats maken de rekening eenzijdig bij de werknemer wordt gelegd. Daar moet iets tegenover staan. Van de werkgever willen we keiharde garanties hebben over het aan het werk helpen van Wajongeren en WSW'ers, die nu het kind van de rekening dreigen te worden."

Van de politiek verwacht Smit dat er iets gedaan wordt aan de maatregelen op passend onderwijs. "Loonmatigingen moeten gelden voor iedereen, dus ook voor de top van het bedrijfsleven. Er moet een zware belasting worden geheven op bonussen, zodat de solidariteit voor iedereen geldt."

Bonussen
Daar moet tegenover staan dat ook de top van het bedrijfsleven er niks bij krijgt. Er moet een zwaardere belasting komen op bonussen en harde afspraken over het aan het werk helpen van mensen met een arbeidshandicap. Ook moet het kabinet de zware bezuinigingen op het passend onderwijs terugdraaien, aldus Smit.

Smit zei vorige week al op BNR dat de CNV wel iets ziet in het plan van MKB Nederland om alle salarissen te bevriezen. CNV wil geen bezuinigingen zonder hervormingen op de woningmarkt, arbeidsmarkt en de zorg, zei Smit toen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen