Nieuws29 mrt '12 13:00Aangepast op 29 mrt '12 15:19

Knot: Catshuis-overleg mág niet mislukken

Auteur: Pieter van den Akker

Als het kabinet niet dit voorjaar nog met een geloofwaardig bezuinigingsplan komt, zal de rente die Nederland op nieuw uit te geven staatsobligaties moet betalen, verder oplopen. Daarvoor waarschuwt DNB-president Klaas Knot.

Het overleg in het Catshuis mág niet mislukken, vindt Knot. "Dit zou ons land onze triple A-status kunnen kosten", zegt de president van De Nederlandsche Bank.

Linksom of rechtsom
Knot roept "de politiek als geheel" op om eruit te komen. "Ze moeten eruit komen: linksom of rechtsom."

Op 30 april moet Nederland de begroting aan de Europese Unie in Brussel indienen. Dan moet er een geloofwaardig pakket aan bezuinigingen zijn, aldus Knot.

Meer dan bezuinigen
Ook over de noodzaak tot bezuinigingen was hij duidelijk. "Die dulden geen uitstel.''

Alleen bezuinigen is volgens DNB echter niet genoeg. De Nederlandse economie moet van de centrale bank grondig op de schop, waarbij vooral de woningmarkt, arbeidsmarkt en de zorg moeten worden hervormd.

Hypotheekschulden
Knot herhaalde zijn zorgen over de hoge hypotheekschulden in Nederland. Om die af te bouwen, moet de hypotheekrenteaftrek volgens DNB worden afgebouwd en moet het maximale bedrag dat mensen kunnen lenen, verder worden beperkt. Die hervormingen moeten volgens de bank al op korte termijn geleidelijk worden ingevoerd.

DNB denkt niet dat de huizenmarkt daardoor nog verder op slot gaat. "Eenduidige communicatie over deze maatregelen neemt onzekerheid weg en zorgt daarmee voor rust op de woningmarkt'', aldus de centrale bank.

Arbeidsmarkt hervormen
Op de arbeidsmarkt pleit DNB voor een snellere verhoging van de pensioenleeftijd en een afbouw van de ontslagbescherming voor ouderen. Die is in Nederland erg ruim, waardoor bedrijven huiverig zijn om ouderen in dienst te nemen, stelt de bank. Om de zorg betaalbaar te houden, zijn grotere eigen bijdragen en een beperking van de vergoedingen noodzakelijk.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen