Nieuws2 mrt '16 20:16

Koenders: militaire interventie Libië niet de oplossing

Auteur: Karlijn Meinders

Europa moet heel snel een politieke oplossing vinden voor de oorlog in Libië. Dat zegt minister Koenders van Buitenlandse Zaken tegen BNR. Militaire interventie is niet de juiste weg.

Foto: ANP - Koenders voor het Bardomuseum vorig jaar
Foto: ANP - Koenders voor het Bardomuseum vorig jaar

Politiek-verslaggever Laurens Boven was in het Catshuis in Den Haag, waar minister Koenders sprak met premier Essid van Tunesië. Essid liet weten zich erge zorgen te maken, Libië is een gevaar voor Tunesië. Maar een militaire oplossing, dat wil Tunesië niet.

Wat het land wel wil, is economische hulp en daar is Koenders het mee eens. "Tunesië loopt een groot risico. Er zijn heel veel Tunesische 'foreign terrorist fighters', zoals dat heet. Waarvan er ook een aantal terugkomen. En er is een grote werkloosheid, dat is een giftige mix."

Reisadvies
Het toerisme in Tunesië ligt op zijn gat, na de aanslag van vorig jaar op het Bardomuseum in de Tunesische hoofdstad Tunis. Het negatieve reisadvies van Europa, heeft invloed op de banen van duizenden mensen. Koenders noemt het een enorm dilemma.

"Aan de ene kant staan we natuurlijk voor de veiligheid van onze burgers, maar tegelijkertijd zie je dat het leidt tot werkloosheid in Tunesië en dat dat ook een beetje een overwinning is voor de mensen die de aanslag hebben gepleegd."

Politieke oplossing
IS heeft door de politieke situatie in Libië steeds meer vaste grond gevonden, maar Tunesië denkt dat militair ingrijpen die positie alleen maar zal versterken. Koenders: "Wat hun betreft moet de prioriteit liggen bij een regering van nationale eenheid in Libië en daar ben ik het wel mee eens. We moeten hier sneller zijn met een politieke oplossing dan in Syrië. Zodat je vervolgens die nieuwe regering militair kan steunen. Anders loop je het risico dat IS zich vermengt met migratiestromen."

Voorlopig blijft het reisadvies voor Tunesië: reis alleen als dat noodzakelijk is.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen