Nieuws13 apr '16 16:36Aangepast op 13 apr '16 17:47

Cartoonist Oppenheimer: 'Het zou volgens Facebook om een foutje gaan'

Auteur: Karlijn Meinders

De satire-rel tussen Duitsland en Turkije heeft nu ook onze landsgrenzen bereikt: de cartoonist Ruben L. Oppenheimer maakte een satirische cartoon over de Turkse president Erdogan, maar Facebook verwijderde hem.

Foto: Facebook - Ruben L. Oppenheimer
Foto: Facebook - Ruben L. Oppenheimer

Even later werd de cartoon overigens wel weer teruggeplaatst. De rel begon bij een uitspraak van de Duitse komiek Jan Böhmermann. Hij noemde Erdogan in een gedicht op tv een geitenneuker en een pedofiel. Erdogan klaagde hem aan, en Böhmermann moest zelfs onderduiken.

Onnodig kwetsend
De Duitse bondskanselier Angela Merkel maakte het er niet veel beter op door het gedicht van de komiek eerst 'onnodig kwetsend' te noemen, voordat ze het pas opnam voor de vrijheid van meningsuiting. Ook Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, reageerde op de rel. Juncker zegt in een reactie dat hij niet kan bedenken waarom een Duitse ambassadeur op het matje werd geroepen vanwege een satirisch gedicht.

Cartoon
Terug dan naar cartoonist Ruben L. Oppenheimer. Die plaatste op Facebook een cartoon met de tekst: Erdogan is geen geitenneuker. Met een duidelijke tekening waarop is te zien dat Erdogan de Twitter-vogel van achteren neemt. Zelf snapt Oppenheimer niet waarom de foto werd verwijderd. "Wij zijn cartoonisten, de narren van de samenleving. Wij moeten de macht kunnen pesten en kietelen. Dit is wat wij doen."

Politiek correcte reacties
De reactie van Merkel vindt Oppenheimer opmerkelijk. "Ik zou nu niet graag in een land willen wonen waar satirische schrijvers moeten onderduiken. En ik mag hopen dat als ik nu word aangeklaagd om mijn cartoon, dat Rutte dan tegen Turkije zegt: jullie zouden je niet bezig moeten houden met onze cartoonisten. Dat had Merkel ook moeten doen."

Een foutje
Oppenheimer zag vanmorgen ineens dat zijn cartoon van Facebook was verwijderd. "Ik moest opnieuw inloggen en kon alleen mijn account in als ik aanklikte dat ik begreep waarom de foto was verwijderd. Daarna heb ik op Twitter en Facebook gereageerd en kreeg ik bericht van Facebook dat het om 'een foutje' ging.

 

Gerelateerde artikelen