Nieuws31 mrt '16 10:11

'Aanslag Zaventem had voorkomen kunnen worden'

Auteur: Didi Levison

De luchthavenpolitie van Zaventem heeft in een open brief laten weten dat de aanslagen van 22 maart voorkomen hadden kunnen worden als de veiligheidsmaatregelen op het vliegveld beter op orde waren geweest.

ANP/EPA
ANP/EPA

Er was gebrek aan beveiliging, staat er in de open brief. Daardoor konden de terroristen onder meer gemakkelijk poolshoogte nemen op het vliegveld. Bovendien heeft een groot deel van het personeel een strafblad en zijn er IS-sympathisanten werkzaam op de luchthaven.

Onderbezet en verouderd materiaal
Volgens de agenten is door leidinggevenden nooit iets gedaan met hun talloze klachten, waardoor een wantoestand ontstond. Bart Bekaert, hoofdredacteur van de nieuwsdienst van Q-Music in België, volgt de zaak: “De agenten geven aan met een personeelsgebrek te kampen waardoor ze onderbezet zijn. Verder moeten ze werken met verouderde wapens en beschikken ze niet over alle benodigde middelen, zoals bijvoorbeeld een ‘ballistische deken’ die een ontploffing van verdachte bagage kan voorkomen.”

 

IS-sympathisanten in bagageteam
De agenten kaarten ook aan dat er sympathisanten van de Islamitische Staat op de bagage-afdeling van Zaventem werken. “Na de aanslagen werd daar gejuicht”, verteld Bekaert. En het zijn niet alleen IS-aanhangers die zich tussen het personeel van de luchthaven bevinden, “er werken heel veel mensen met een crimineel strafblad”, voegt Bekaert toe.

In de brief wordt gepleit voor betere veiligheid, meer beveiligingspersoneel en een éénrichtingsbeleid waarbij passagiers beter gecontroleerd kunnen worden en niet zomaar in en uit kunnen lopen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen