Nieuws10 dec '14 17:04Aangepast op 10 dec '14 18:54

Burgemeester Onno Hoes kondigt vertrek aan

Auteur: Bram van Dijk

Burgemeester Hoes van Maastricht stopt met het bekleden van zijn ambt. Dat heeft de in opspraak geraakte burgemeester zojuist bekend gemaakt.

ANP
ANP

Directe aanleiding voor het vertrek van Hoes is de reportage met de verborgen camera van PowNews. Daarin was te zien hoe Hoes met een twintigjarige jongen afsprak en zich laatdunkend uitliet over het gemeentebestuur.

Hij stelt in een verklaring op de website van de gemeente Maastricht: "De stad worstelt enorm met de gevolgen van een zeer omstreden perspublicatie, en die worsteling kan ik de stad, zijn bestuur en mijzelf niet langer aandoen."

Juridische stappen
Verder kondigt Hoes in zijn verklaring juridische stappen aan tegen PowNews. "Vorige week is een deel van mijn privé leven tot mijn grote ontsteltenis moedwillig en schaamteloos publiek geworden. Ik bereid dan ook met mijn raadsman zorgvuldige juridische stappen voor tegen degenen die hiervoor verantwoordelijk zijn."

Tot de zomervakantie
Hoes blijft aan tot er een opvolger gevonden is. Gouverneur Theo Bovens heeft de gemeenteraad van Maastricht gevraagd zo spoedig mogelijk een profielschets voor een nieuwe burgemeester te maken en een vertrouwenscommissie voor de voordracht samen te stellen. Hij wil nog voor de zomervakantie een nieuwe burgemeester.

'Interim burgemeester overwogen'
PvdA Maastricht vindt de omstandigheden waarbij Hoes nu moet aftreden 'schandalig en onacceptabel'. Fractievoorzitter Frans Bastiaens: "Wij denken dat als je onder dit soort druk je burgemeestersfunctie moet opgeven, dat dat de andere bestuurders vogelvrij verklaart."

Over een interim-burgemeester is gesproken, zegt Bastiaens.

 

 

'Zorgwekkende ontwikkeling'
Hoes heeft gouverneur Bovens zelf mondeling op de hoogte gesteld van zijn besluit. Dat in de overwegingen van het besluit van de burgemeester journalistieke methodes met opnames met een verborgen camera mogelijk een rol hebben gespeeld, vindt de gouverneur 'een zorgwekkende ontwikkeling', voegt hij eraan toe.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen