Nieuws1 apr '16 19:01

Duizend vluchtelingen kregen asiel in ruil voor informatie

Auteur: Karlijn Meinders

In Duitsland hebben in de afgelopen jaren zo'n duizend vluchtelingen asiel gekregen, in ruil voor informatie. De vluchtelingen werden gebruikt als informant voor de inlichtingendiensten. Dat meldt het tijdschrift Die Zeit.

Foto: ANP
Foto: ANP

Duitsland-correspondent Derk Marseille: "Bij de aanpak van terrorisme zijn vluchtelingen gevraagd of zij mogelijk informatie hadden die zou leiden tot het opsporen van verdachten."

Omstreden

De methode is omstreden. "Deze mensen zitten in een kwetsbare positie en kunnen daardoor ook sociaal wenselijk antwoorden geven", vertelt Marseille. "In een rechtszaak zou de informatie ook niet sterk staan. Voor heel veel Duitse parlementariërs is de methode niet de juiste omdat er geen democratische controle op zit."

Amerika

Er zijn ook Amerikaanse inlichtingendiensten bij de verhoren betrokken geweest. Marseille: "Ze zaten zo'n beetje op de stoel van afluisterstations. Zo nauw werken ze samen. Wat natuurlijk een directe inbreuk is op de Duitse soevereiniteit."

Marseille verwacht niet dat er koppen gaan rollen. "Hier moet heel veel gebeuren voordat het consequenties heeft. Er heerst een cultuur van elkaar de hand boven het hoofd houden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen