Nieuws15 apr '15 18:03

Plastisch chirurgen komen met borstimplantatenregister

Auteur: Eva Oude Elferink

De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie heeft een systeem ingesteld om foute borstimplantaten op te sporen. De plastisch chirurgen willen nieuwe missers als bij de lekkende PIP-implantaten voorkomen.

Eerder vandaag werd bekend dat het keuringsbedrijf TÜV Rheinland heeft gefaald bij de controles op de omstreden PIP-implantaten. De controle in zijn huidige vorm schiet ook tekort, stelt de Vereniging voor Plastische Chirurgie. Zij pleiten voor een strengere, Europese toelating voor nieuwe medische implantaten soortgelijk aan die in de Verenigde Staten.

"De Amerikanen hebben meer trial and errors", zegt plastisch chirurg Reinier Feitz namens de vereniging.

 

Hier gebeurt dat ook wel, zegt Feitz. "Maar minder dan eigenlijk zou moeten." Onder meer omdat de overheid bij de toelating "misschien toch minder toezicht houdt middels de instanties die het CE-keurmerk uitgeven", stelt de arts. Het CE-keurmerk moet garanderen dat medische hulpmiddelen voldoen aan Europese richtlijnen.

Register
In samenwerking met onder meer het ministerie van Volksgezondheid heeft de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie daarom nu een eigen borstimplantatenregister opgesteld dat sinds een week 'live' is. "Alle leden van de vereniging monitoren vanaf nu alle borstimplantaten die worden ingebracht."

Dat wil niet zeggen dat vrouwen die daarvoor implantaten hebben laten zetten, zich zorgen moeten maken, zegt Feitz. "Ik kan me voorstellen dat er ongerustheid is naar aanleiding van de PIP-implantaten, maar dat was een uitzonderlijk geval. Daar heeft iemand moedwillig verkeerde siliconen in implantaten gestopt. Dat is buitengewoon ongebruikelijk."

De implantaten an sich zijn veilig en goedgekeurd, stelt de chirurg. "Alleen als de fabrikant moedwillig het systeem omzeilt en fraude pleegt door andere materialen te gebruiken dan hij opgeeft, dan wordt heel moeilijk dat te controleren. Daarvoor zou je een opsporingssysteem moeten hebben en dat systeem hebben we nu opgesteld."

Mochten er signalen komen over bepaalde implantaten, dan kan in de database snel worden opgezocht wie deze implantaten heeft gekregen. "Dan kan meteen actie worden ondernomen."

Gerelateerde artikelen