Nieuws9 sep '12 18:22Aangepast op 10 sep '12 05:56

Merkel wil absoluut geen Grieks vertrek uit euro

Auteur: Anne-Greet Haars

De waarnemers van EU, ECB en IMF gaan niet akkoord met enkele bezuinigingsplannen van de Griekse regering. Onderdelen van de voorstellen zijn afgewezen, maar het is niet bekend welke delen.

"De trojka heeft niet alle maatregelen geaccepteerd, maar we hebben alternatieve voorstellen'', zei Evangelos Venizelos, leider van de socialistische regeringspartij Pasok. Hij was in de vorige regering minister van Financiën. De huidige minister van Financiën, Yannis Stournaras, zei dat "slechts'' enkele maatregelen waren afgewezen.

Met het plan wilde Griekenland in twee jaar tijd bijna 12 miljard euro bezuinigen. Alleen als de waarnemers ermee akkoord gaan, kan Griekenland nieuwe noodsteun krijgen.

Merkel wil geen Grexit
Voor de hulp is het land vooral afhankelijk van Duitsland, de grootste economie in Europa. Volgens weekblad Der Spiegel vindt bondskanselier Angela Merkel dat Griekenland in geen geval de eurozone mag verlaten. Ze zou bereid zijn het land meer bewegingsruimte te geven.

"We moeten een oplossing vinden'', zou Merkel hebben gezegd tegen ingewijden. Volgens Der Spiegel vreest ze bij een Grieks vertrek een domino-effect, vergelijkbaar met de crisis na het omvallen van Lehman Brothers in 2008. Ook de politieke risico's zijn in de ogen van Merkel te groot, schreef het blad.

Geen derde hulppakket
Volgens het bericht wil Merkel in ieder geval Griekenland geen derde hulppakket geven, omdat dat geen meerderheid in de Bondsdag zou halen. Maar ze zou wel bereid zijn de voorwaarden van de hulp aan de Grieken te veranderen. Zo kan de volgende krediettranche voor Athene worden vergroot en kan een latere lening overeenkomstig worden verkleind, aldus Der Spiegel.

Ontmoeting met Samaras
Maandag staat een ontmoeting van de trojka gepland met premier Antonis Samaras. De inspecteurs zijn sinds vrijdag in Athene. Griekenland werkt aan een pakket maatregelen van 11,5 miljard euro en hoopt een nieuwe lening van 31,5 miljard euro te krijgen. Het rapport van de trojka zou begin november naar buiten komen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen