Dat de ECB een belangrijke rol speelt in de schuldencrisis is duidelijk. Een cruciale rol, beter gezegd. De beslissingen die de centrale bank neemt zijn mede doorslaggevend voor de toekomst van Europa. Tegelijkertijd is de ECB misschien wel het grootste slachtoffer van de crisis, zegt Lex Hoogduin, oud-directeur van Nederlandse Bank.
De ECB heeft het zwaar, omdat "de renteverschillen te groot zijn geworden om eigenlijk één monetair beleid te voeren. Die voldoen niet meer aan de criteria die daarvoor in het verdrag zijn vastgelegd. Uiteindelijk is dat ook ons probleem, het is onze centrale bank."
Draghi vs Weidmann
Omdat de ECB een onafhankelijk orgaan is, moet het strict binnen zijn mandaat blijven, vindt Hoogduin.
ECB-voorzitter Mario Draghi is voor het opkopen van staatsobligaties, dat vindt hij heel belangrijk. Jens Weidmann, de topman van de Duitse centrale bank, zegt juist dat het níet moet. Omdat zo de inflatie oploopt en de druk vermindert op noodlijdende landen om te bezuinigen.
Hoogduin heeft veel sympathie voor Weidmann, maar is het niet met hem eens dat het opkopen van staatsobligaties altijd fout is. "Weidmann is weer te strikt, hij onderschat de mogelijkheden van de ECB."
En nu?
Tijd om de balans op te maken. Wat moet er gebeuren? "De Europese landen moeten allen hun begrotingen op orde maken. Als ze dat hebben gedaan en de renteverschillen zijn nog steeds te groot, dan moeten we vervolgens
de Europese Financiële Stabiliteitsfaciliteit inzetten. Is dat nog steeds niet de oplossing? Dan komt het ECB pas kijken. Het enige criterium is prijsstabiliteit en dat is te beoordelen door de ECB."